top of page
  • Aagje Blok

Aagje bakt: Eierlikör Küchlein | Advocaat-kerstcakejes


Deze feestelijke advocaatboompjes zijn het product van een cakerecept van Oma Ellen – de Duitse oma van mijn man. Je kunt bij een ‘geërfd’ kookboek altijd aan de hoeveelheid vlekken en kruimels goed herkennen welke recepten een succes waren en vaak werden gemaakt. Zoals dit exemplaar, al bakte oma Ellen geen kleine cakejes, maar één grote. De advocaat proef je overigens nauwelijks terug, maar zorgt wel voor een prachtige consistentie. Heel retro, en heel lekker… en als je vormpjes als deze hebt, ook nog eens heel kerstig!


25-30 kleine cakejes

5 eieren

250 g suiker

1 el vanillesuiker

125 ml plantaardige olie (+ iets extra voor de vormpjes)

250 ml advocaat, zelfgemaakt* of kant-en-klaar

250 g bloem (+ iets extra voor de vormpjes)

1 tl bakpoeder

poedersuiker om mee te bestuiven


1. Verwarm de oven voor op 180 °C. Vet kleine cakevormpjes in met een drupje olie en bestuif met wat bloem; klop het teveel aan bloem eruit.

2. Klop met een mixer de eieren los met de beide suikersoorten. Giet beetje bij beetje de olie en de advocaat erbij. Zeef bloem en bakpoeder erboven en meng alles goed.

3. Schep de vormpjes voor twee derde vol met beslag. Schuif ze in de oven en bak ze circa 15 min. Steek een satéprikker erin om te testen of ze gaar zijn; deze moet er droog uit komen. Neem de gare cakejes uit de oven, laat 10 min. in de vormpjes afkoelen en stort ze vervolgens op een rooster. Bestuif vlak voor het serveren met poedersuiker; doe dat niet eerder, want dan worden ze snel plakkerig.


Je kunt natuurlijk ook een gewone, grote cake bakken; reken dan op circa 50 min. in de oven. [MT]


Dit recept is afkomstig uit ons boek BACK! Het Duitse Bakboek, dat je hier en in de (online) boekhandel kunt kopen.


foto © uitg. aagjeblok

0 comments

Related Posts

See All

Comentários


bottom of page