Dit is een recept uit een dierbaar ‘geërfd’ kookboek: het boek waaruit de oma van mijn man altijd bakte. Je kunt bij zo’n erfstuk aan de hoeveelheid vlekken en kruimels goed herkennen welke recepten een succes waren. Dit was er duidelijk een van, al bakte oma Ellen geen kleine cakejes, maar één grote. De advocaat proef je overigens nauwelijks terug, maar zorgt wel voor een prachtige consistentie. Heel retro, en heel lekker… en perfect voor Pasen!
20-25 mini-cakejes
5 eieren
250 g suiker
1 el vanillesuiker
125 ml plantaardige olie
250 ml advocaat, zelfgemaakt of kant-en-klaar
250 g bloem
1 tl bakpoeder
poedersuiker om mee te bestuiven
1. Verwarm de oven voor op 180 ºC. Vet kleine cakevormpjes (wij gebruikten een rozenvorm) in met boter en bestuif met wat bloem; klop het teveel aan bloem eruit.
2. Klop met een mixer de eieren los met de beide suikersoorten. Giet beetje bij beetje de olie en de advocaat erbij. Zeef bloem en bakpoeder erboven en meng alles goed.
3. Schep de vormpjes voor 2/3 vol met beslag. Schuif ze in de oven en bak ze circa 15 min. Steek een satéprikker erin om te testen of ze gaar zijn; deze moet er droog uit komen. Neem de gare cakejes uit de oven, laat 10 min. in de vormpjes afkoelen en stort ze vervolgens op een rooster. Bestuif vlak voor het serveren met poedersuiker; doe dat niet eerder, want dan worden ze snel plakkerig.
Tip Je kunt natuurlijk ook 1 grote cake bakken; reken dan op circa 50 min. in de oven. Deze cakejes zijn ook lekker als toet, met vers rood fruit en een bolletje ijs.
Dit recept komt uit ons boek Back! Het Duitse bakboek, ISBN: 9789082214918 – hier, online en bij de boekhandel te bestellen.
© foto uitg. aagjeblok
Commentaires