top of page
  • Aagje Blok

Aagje bakt: Quarkbällchen | Kwarkbolletjes


Ken je Quarkbällchen al? Ze ogen misschien onschuldig: kleine balletjes, die een beetje op oliebollen lijken. Niets is minder waar... ze zijn zwaar verslavend, vele malen luchtiger dan oliebollen en zalig met een kopje koffie. Je vindt ze in Duitsland bij gewone bakkers – niks chiques, gewoon een stel in een zak en je zien te beheersen tot je weer thuis bent...


2 eieren

125 g suiker

2 tl vanillesuiker

250 g halfvolle kwark

snufje zout

250 g bloem

½ tl bakpoeder

olie om in te frituren, zoals zonnebloemolie

poedersuiker


1. Klop in een kom met een mixer de eieren schuimig met de beide soorten suiker. Schep de kwark er luchtig doorheen, voeg een klein snufje zout toe en roer tot een glad deeg. Meng bloem en bakpoeder en zeef boven de kwark. Roer om en laat 10 min. rusten.

2. Verhit de olie tot circa 170 ºC: als je de houten steel van een pollepel in de olie steekt, moeten er belletjes te zien zijn. Neem een kleine ijsschep*, schep daarmee bolletjes uit het deeg en laat die voorzichtig in het hete vet zakken. Doe er niet te veel tegelijk, want dan koelt de olie snel af.

3. Als het goed is, draaien de bolletjes vanzelf om als een kant gaar is; bak ook de andere kant goudbruin, schep de bolletjes uit het vet en laat ze op een stuk keukenpapier uitlekken. Bestuif rijkelijk met poedersuiker, of rol ze door kristalsuiker.


Tip

Heb je geen ijsschep? Schep dan met twee gewone lepels bolletjes uit het deeg. Probeer ze ongeveer even groot te maken, omdat ze anders niet gelijktijdig gaar zijn.


Dit recept is afkomstig uit ons boek BACK! Het Duitse Bakboek, dat je hier en in de (online) boekhandel kunt kopen.


©foto Marijne Thomas | uitg. aagjeblok


0 comments

Related Posts

See All

Comments


bottom of page