top of page
  • Aagje Blok

Aagje Bakt: Schwarzwälder Kirschtorte


Hoogste tijd voor een ritje door het Schwarzwald! Dit is misschien niet de makkelijkste of snelste taart om te maken, maar wel absoluut de moeite waard....

Ooit aten we op een verjaardag een zelfgebakken Schwarzwälder die zo alcoholisch was, dat je van één punt al bijna teut was. Zo erg maken we het hier niet, maar het heeft wat ons betreft weinig zin een Kirschtorte te bakken en dan zuinig te doen met Kirsch. De meeste recepten voor Schwarzwälder zijnvoor enorme taarten, daarom maken we hier een wat kleiner exemplaar.


VOOR CIRCA 10 PUNTEN


VOOR HET BESLAG

4 eieren

150 g suiker

100 g bloem (+ iets voor de vorm)

3 el maïzena

2 el cacaopoeder

2 tl bakpoeder

snufje zout

boter voor het invetten


VOOR DE VULLING

350 g (zure) kersen uit een pot*

+ 100 ml sap uit de pot

3 tl maïzena

4 el suiker

350 ml slagroom

2 zakjes slagroomversteviger

3 el Kirsch (slijter)

50 g pure chocolade


1. Verwarm de oven voor op 175 °C. Maak het beslag: splits de eieren. Klop in een kom de eierdooiers samen met de suiker en 3 el warm water schuimig (circa 5 min.). Zeef de bloem, maïzena, cacao en bakpoeder erboven en meng goed. Klop in een tweede, brandschone kom de eiwitten stijf met het snufje zout en vouw voorzichtig door het mengsel in de eerste kom.

2. Vet een springvorm (21-22 cm ø) in met boter, bestuif met bloem en klop het teveel aan bloem eruit. Schep het beslag erin en bak de cake 25-30 min. Neem uit de oven en laat circa 15 min. in de vorm staan; neem de taart dan uit de vorm en zet op een rooster om verder af te koelen.

3. Giet voor de vulling de kersen in een zeef boven een kom af en verwijder eventuele pitten. Zoek 10 mooie exemplaren uit* voor de decoratie en zet weg. Meet van het opgevangen vocht 100 ml af. Roer de maïzena met 2 el van dat sap tot een papje. Breng ondertussen de rest van het sap aan de kook met 2 el suiker en schep de kersen erdoor. Roer het maïzenapapje erbij, breng aan de kook en laat iets indikken; druk de kersen al roerend een beetje kapot. Neem van het vuur en laat afkoelen.

4. Klop de slagroom stijf met de resterende suiker (2 el) en de slagroomversteviger. Snijd de afgekoelde taart twee keer overdwars door en leg het onderste deel op een schaal of bord. Bedruppel de bodem met 1 el Kirsch en schep ⅔ van het kersenmengsel erop.

5. Leg de middelste bodem erop, druk iets aan, bedruppel met 1 el Kirsch en verdeel de resterende kersen erover. Schep ⅓ van de slagroom erop, strijk uit en leg vervolgens de bovenste bodem erop. Druk weer iets aan en bedruppel met de laatste lepel Kirsch. Strijk de resterende slagroom over de boven- en zijkant van de taart en maak eventueel 10 toefjes bovenop. Leg op elk toefje een van de achtergehouden kersen. Je kunt de toefjes natuurlijk ook achterwege laten en de kersen er gewoon op leggen.

6. Snijd met een dunschiller of een zwaar mes flinters van de chocolade en garneer de taart ermee. Zet de taart tot het serveren minimaal 1 uur koud.


* Kom niet in de verleiding om verse kersen voor de vulling te gebruiken – die verkleuren snel, waardoor ze grijzig worden. Je kunt voor de garnering wel verse kersen gebruiken.Dit recept is afkomstig uit ons boek BACK! Het Duitse Bakboek, dat je hier kunt kopen of in de (online) boekwinkel.


© foto uitg. aagjeblok


0 comments

Related Posts

See All

Comments


bottom of page