top of page
  • Aagje Blok

Aagje bakt: SchweineöhrchenNa de Kalter Hund van vorige week is het nu tijd voor varkentjes. Varkensoren, om precies te zijn. Waarom deze koekjes zo heten? Het is ons een raadsel, nog nooit een varken gezien met zulke oortjes... Je vindt ze in Duitsland in allerlei soorten en maten – van klein tot vuistgroot, met of zonder kaneel, met of zonder chocolade, maar ze zijn ook heel makkelijk zelf te maken. Wij beginnen met kaneel, en wie wil, maakt ze ook nog af met chocolade. Waarom zou het een het ander uitsluiten?

 

voor 15-18 oren

 

150 g suiker

2 tl kaneel

1 rechthoekige lap roomboterbladerdeeg

van circa 250 g, vers of net ontdooid


 

1. Verwarm de oven voor op 200 °C en bekleed een bakplaat met bakpapier.

Meng in een kom de suiker goed met de kaneel. Bestrooi je werkvlak dun met de helft van de kaneelsuiker, ongeveer in de afmetingen van je deegplak.

2. Leg de plak bladerdeeg voorzichtig op de kaneelsuiker. Bestrooi de hele plak dun met de resterende kaneelsuiker en zorg dat die gelijkmatig verdeeld is. Ga er één keer voorzichtig met een deegroller overheen om de kaneelsuiker iets beter in het deeg te werken.

3. Rol de deegplak vanaf een lange (!) kant op tot halverwege het midden. Rol vervolgens de andere lange kant eveneens naar het midden op. De beide rollen liggen nu mooi naast elkaar, zonder ruimte ertussen.

4. Snijd deze ‘dubbelrol’ in plakken van circa 1 cm dik, en leg die voorzichtig op de bakplaat; zorg dat de ‘krul’ behouden blijft. Dat gaat het makkelijkst als je eerst alle koekjes snijdt en ze dan pas van elkaar losmaakt. Leg ze niet te dicht naast elkaar, omdat ze nog uitlopen. Bak ze in circa 15 min. goudgeel, neem uit de oven en laat afkoelen.

 

Maak de oortjes eventueel af met chocolade: smelt 100 g pure chocolade au bain-marie en neem van het vuur. Zet een rooster klaar boven een stuk plastic of een bord. Dip de ‘punten’ van elk (afgekoeld) Schweineöhrchen kort in de gesmolten chocolade en laat de koekjes op het rooster uitlekken; laat ze liggen tot de chocolade is uitgehard.

 

Dit recept is afkomstig uit ons boek BACK! Het Duitse bakboek, dat je hier en in de (online) boekhandel kunt kopen.© foto Foodandphoto @shutterstock

0 comments

Related Posts

See All

Commentaires


bottom of page