top of page
  • Aagje Blok

Harzer KäsesuppeKäsesuppe is de soep die vroeger steevast klaarstond als we van Nederland naar de Harz reden, in Duitsland, waar mijn schoonouders woonden. Het is een gek recept: zo op het oog lijkt het niets bijzonders, maar het is echt heel lekker! Perfect als je moe bent en koud – en dat gebeurde in de Harz vaak, want daar lag vroeger in de winter enorm veel sneeuw – en daarom ideaal voor dit kille weer. Laat je niet afschrikken door het woord Käse, want ook als je niet van kaas houdt, ga je dit heerlijk vinden. Serveer wel kleine porties, want deze prei-roomsoep vult behoorlijk.


voor 6 eters


500 g prei

1 l tuinkruiden- of runderbouillon

150 g smeltkaas met kruiden

150 g roomkaas met kruiden

1 ui

500 g bio-gehakt

125 g crème fraîche


1. Snijd de prei in stukken, was ze grondig en snijd de prei vervolgens in ringen. Breng de bouillon aan de kook en kook daarin de preiringen ca. 20 min. Roer vervolgens de smelt- en roomkaas door de soep en zet het vuur laag.

2. Snipper de ui. Bak de snippers met het gehakt in een hete pan rul; voeg eventueel een drupje olijfolie toe. Breng goed op smaak met zout en peper.

3. Meng het gehakt door de soep. Roer ook de crème fraîche door de soep en breng eventueel nog op smaak. Lekker met grof brood.


Dit recept is afkomstig uit ons boek KOCH! Duitse keuken anno nu, dat helaas niet meer te verkrijgen is.© foto photosimysia @shutterstock

0 comments

Related Posts

See All

Comments


bottom of page