top of page
  • Aagje Blok

Schoko-Schwarzbier-Kuchen, oftewel Köstritzer-chocoladetaart


Op 23 april is het de Dag van het Duitse Bier. Dit is de dag waarop het ‘Reinheitsgebot des Bieres’ uitgevaardigd werd door Hertog Willem IV. Hij bepaalde hiermee wat er wel en niet in bier mocht zitten. Om deze historische dag te vieren, heeft de Duitse Brouwersbond er een feestdag van gemaakt. Het is geen officieel erkende nationale feestdag, maar natuurlijk wel een hele mooie traditie! Köstritzer is donker Duits bier met een duidelijke maltsmaak. In Nederland lastig te krijgen, maar je kunt ook ander donker bier gebruiken, zoals een stout of een porter. Pas wel op dat het niet te bitter is.


voor 12 punten


voor de taart: 250 ml Köstritzer of ander donker bier 250 g boter 75 g cacaopoeder 200 g kristalsuiker 150 g bruine basterdsuiker 2 eieren 140 g crème fraîche 2 tl vanille-extract 275 g bloem 2 tl bakpoeder


voor het glazuur: 175 g neutrale roomkaas 60 g zachte boter 110 g poedersuiker een paar druppels vanille-extract


1. Verwarm de oven voor op 180 °C. Vet de bodem en rand van een springvorm (23 cm ø) in met boter. Giet het bier in een pan en voeg de boter toe; verwarm tot de boter is gesmolten en opgelost. Zeef dan de cacao erboven, voeg de beide suikersoorten toe en roer op laag vuur tot een glad mengsel. Neem van het vuur. 2. Klop in een kom de eieren los met de crème fraîche en vanille; zeef de bloem en het bakpoeder erboven en roer door elkaar. Voeg dan de inhoud van de pan toe en meng alles goed. 3. Giet het mengsel in de bakvorm en bak 50-55 min. in de voorverwarmde oven. 4. Neem de taart uit de oven en laat nog in de vorm op een rooster afkoelen. 5. Maak dan het glazuur: klop in een kom de roomkaas los met de boter; werk de poedersuiker erdoor en tot slot het vanille-extract. Bestrijk de bovenkant van de taart ermee. Je kunt de taart ook heel goed zonder glazuur serveren, of met geklopte slagroom.


Dit recept is afkomstig uit ons boek Koch! Duitse keuken anno nu, dat helaas compleet is uitverkocht. Daarom plaatsen we regelmatig recepten uit Koch! hier op onze site.


Foto: © shaiith@shutterstock.com#taart #bier #Koch!

0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page