Lofzang op zuur

Bij onze tante Sjouk in Drenthe kregen we vroeger vaak kruisbessen. Op taart, in de gele vla... en altijd uit eigen tuin. Vandaag de dag moet je een ware speurtocht ondernemen om ergens een bakje kruisbessen te scoren. Waarschijnlijk vinden veel mensen die prachtig groene vruchtjes te zuur, te bitter of wat dan ook. Wij niet en zingen graag een jubelende lofzang op de kruisbes. We doen dat met een minstens zo lekkere Duitse vondst: plaatkoek.

Je vindt dit recept op blz. 138 van KOCH! Duitse keuken anno nu

Voor 1 plaat (circa 20 stukken)

1,5 kg kruisbessenboter en (vers) paneermeel voor de vorm

250 ml slagroom

4 eieren

250 g + 75 g suiker

1 zakje vanillesuiker

snufje zout

375 g bloem

1 zakje bakpoeder

100 g roomboter

4 el amandelschaafsel

poedersuiker

1. Maak de kruisbessen schoon, was ze en laat ze goed uitlekken. Vet een diep bakblik of een braadslee goed in met boter en bestrooi met een heel dun laagje paneermeel. Schud de vorm goed zodat alle paneermeel netjes verdeeld wordt; klop het teveel eruit.

2. Verwarm de oven voor op 180 ºC. Klop in een ruime kom de slagroom los met de eieren, 250 g suiker, vanillesuiker en zout. Voeg als de suiker is opgelost de bloem en het bakpoeder toe en meng goed dooreen.

3. Schenk het beslag in de bakvorm en strijk glad. Bak de bodem 10 min. in de voorverwarmde oven. Smelt ondertussen de roomboter in een steelpannetje.

4 .Neem de vorm uit de oven. Verdeel de kruisbessen erover, giet de gesmolten boter erop en bestrooi de taart met de resterende suiker en het amandelschaafsel. Zet de taart direct weer in de oven en bak nog 20 min. Neem uit de oven, laat afkoelen en bestrooi voor het serveren met poedersuiker.

[photo: jokebird/photocase.com]

Recent Posts
Search By Tags

© Copyright 2018 Uitgeverij Aagje Blok

Follow Us
  • Twitter Classic
  • Facebook Classic
  • Pinterest App Icon
  • Twitter Clean