Op de keukentafel: Locatelli

Op de keukentafel: Giorgio Locatelli, Made in Sicily

Onlangs kreeg ik van mijn mede-Aagje de Engelse uitgave van Made in Sicily cadeau. Het is een lijvig werk (424 blz.!) dat in Nederland onder dezelfde titel is uitgebracht door Uitgeverij Fontaine. Ik heb eerlijk gezegd een beetje een haat-liefdeverhouding met dit boek. Niet met de man, laat dat duidelijk wezen: wie ooit de BBC-serie Italy Unpacked heeft gevolgd, waarin hij samen met kunstcriticus Andrew Graham Dixon door Italië reist, kan Locatelli’s enthousiasme nauwelijks nog weerstaan.

Maar het is me gewoon… te veel tekst. There, I said it. En dat is een bekentenis hoor, voor een tekstschrijver. Ik begin elke keer braaf al die verhalen te lezen, maar dwaal als een speer ook weer af en voel zelfs enige irritatie opkomen: ‘koken, man, niet zo neuzelen!’ Niet aardig, hij heeft best wat te melden. En toch…

De opmaak is nuchter en strak, wat in die zee aan tekst op een bepaalde manier rustgevend is. Verwacht geen grafische toeters en bellen, of leuke tekeningen à la Yvette van Boven. De fotografie van Lisa Linder sluit daar bij aan: strak, nuchter en met alle aandacht voor het gerecht. Dat is soms wat saai (de Involtini di melanzane deden mij aan roadkill denken), soms ook bijna ontroerend (die schattige Sarde a beccafico!) en soms puur theater.

Wie net zo ongeduldig is als ik, moet misschien al die tekst maar gewoon overslaan. Want de recepten zijn leuk, veelal verrassend overzichtelijk en – al wonen we niet op Sicilië – reuze maakbaar.

Favoriet: de Pesto trapanese van blz. 73. Een loeisimpele, zomerlichte pesto van amandelen, pruimtomaten, knoflook, zeezout, verse munt en olijfolie. Amandelen roosteren, tomaten ontvellen, alles fijnmalen en olie toevoegen. Klaar! Wie heeft er dan nog fastfood nodig….

Made in Sicily, gelezen in het Engels; te verkrijgen in Nederland in de vertaling van Henny Franssen-Seebregts en Jacques Meerman, uitgeverij Fontaine, ISBN 9072975103 (overigens, Fontaine: vermeld op je site toch gewoon je vertalers! Zonder goede vertalers geen goede kookboeken.…) [MT]

Recent Posts
Search By Tags

© Copyright 2018 Uitgeverij Aagje Blok

Follow Us
  • Twitter Classic
  • Facebook Classic
  • Pinterest App Icon
  • Twitter Clean