Op de keukentafel… een film!

Afgelopen dinsdag overleed Bob Hoskins, een van de stille krachten van de Engelse en Amerikaanse filmindustrie. Een groot acteur, die velen kennen uit Terry Gilliams Brazil (1985), de klassieker Mona Lisa (1987) en natuurlijk Who framed Roger Rabbit (1988). Een film die wellicht minder bekend is en toch serieus op onze keukentafel thuishoort, is Felicia’s Journey, een werk van Atom Egoyan uit 1999 waarin eten een belangrijke rol vervult.

Bob Hoskins speelt daarin ene Hilditch, een op het oog loeisaaie man die de cateringafdeling leidt van een grote fabriek. Hij blijkt de zoon te zijn van een vroegere tv-chef, een Nigella Lawson-achtige femme fatale. Elke avond kookt hij een van haar gerechten in volle glorie na. Hilditch stuit op een naïef jong meisje, Felicia, dat uit Ierland is gekomen om te zoeken naar haar vriendje, van wie ze vermoedt dat hij in een fabriek werkt waar ze grasmaaiers maken. Ze is zwanger, en Hilditch ontfermt zich vol erbarmen over de arme ziel. Dat wil zeggen….

Hoskins weet Hilditch, die de beleefdste seriemoordenaar ooit blijkt te zijn, zo subtiel en overtuigend te spelen dat je bijna moeite hebt om te geloven dat hij echt zo fout kan zijn. Let vooral ook op zijn autootje, een bizar maar effectief deel van de façade.

Felicia’s Journey is een beklemmende film over twee mensen op de vlucht voor hun ouders. Hoskins’ optreden tussen bergen keukenmachines en pompeuze maaltijden is ontroerend en creepy tegelijk. Op Bob! [MT]

Recent Posts
Search By Tags

© Copyright 2018 Uitgeverij Aagje Blok

Follow Us
  • Twitter Classic
  • Facebook Classic
  • Pinterest App Icon
  • Twitter Clean