Op de keukentafel... Cooking with beer

Dit keer een boek op de keukentafel dat helemaal niet Duits is en toch ook weer wel: Cooking with Beer van Paul Mercurio. Een Australisch boek met talloze Nederlandse, Belgische en vooral Duitse bieren erin, volgens het motto: ‘If there’s liquid in a recipe, it might as well be beer’. Nooit geweten dat Australiërs Hoegaarden of Franziskaner kennen!

Nou ben ik geen bierdrinker (heer A als ware Duitser natuurlijk wel), maar koken met bier is wat mij betreft altijd een succes. Zo vind je in ons kookboek KOCH! Duitse keuken anno nu mijn favoriete Bierfleisch én een chocoladetaart met Köstritzer. Paul Mercurio (lang, lang geleden te zien in de film Strictly Ballroom) gaat heel wat verder dan het (terecht) geliefde stoofvlees in bier: zo maakt hij Kick-arse hot beer mustard, birramisu (ja, flauw) en wheat beer ice cream.

De opmaak is aardig, al had er iets meer variatie in gemogen, en dat geldt ook een beetje voor de fotografie. Er zitten mooie foto’s bij, maar het is allemaal reuze keurig. Een culifoto mag van mij soms best wat morsig zijn. De charme van dit boek schuilt dan ook niet zozeer in uiterlijkheden, als wel in originaliteit, veelzijdigheid en het ongebreidelde enthousiasme van Paul Mercurio. Daar wordt zelfs de grootste bierhater nog door verleid.

Doordat hij veelal voor ons bekende bieren gebruikt, zijn de recepten maakbaar en de resultaten heel smakelijk. Zoals ook op de flaptekst te lezen valt: bier is hier geen gimmick, maar een integraal deel van het recept.

Favoriet: Slow Braised Octopus van blz. 122. Mij mag je midden in de nacht wakker maken voor octopus, sepia en consorten, en dit is een wel heel simpel recept: je mengt in een ovenschaal een halve venkelknol, halve rode ui en een stuk chorizo, legt er een flink stuk octopus op en giet er Franziskaner overheen. Marineren, tomaatjes en tijm erbij, en vervolgens 45 min. in de oven stoven. Heerlijk!

Cooking with beer, gelezen in het Engels; te verkrijgen in Nederland als Koken met bier in de vertaling van Cornelis van Ginneken, uitgeverij Veltman, ISBN 9789048305605[MT]

Recent Posts
Search By Tags

© Copyright 2018 Uitgeverij Aagje Blok

Follow Us
  • Twitter Classic
  • Facebook Classic
  • Pinterest App Icon
  • Twitter Clean