Op de keukentafel.... Het groenten paradijs

Ik heb een rijke verzameling kookboeken die nog altijd groeit; een mens heeft immers nooit genoeg kookboeken? Uit veel van mijn boeken wordt regelmatig gekookt of gebakken, maar hoe vaak komt het voor dat je bijna alles uit een boek één of meer keren maakt? Bij mij niet zo heel vaak. Bij Het Groenten Paradijs van Manja Visser is dat wel het geval.

Het Groenten Paradijs: 1 moestuin, 2 pitten, 3 generaties, 4 seizoenen… Manja Visser geeft ons 68 recepten van haar oma, haar moeder en zichzelf en kookt met de oogst van haar eigen volkstuin. Past helemaal in de huidige trend van koken met lokale ingrediënten, met groenten en fruit uit het seizoen en de hang naar nostalgie.

Het boek is ingedeeld naar seizoenen en behalve overheerlijke klassiekers als rabarbercompote met hangop en stoofpeertjes, staan er ook veel eigentijdse gerechten in: rodebietenrisotto, spinazietaartjes met geitenkaas en ansjovis, tuinbonentapenade…

De recepten zijn kort en helder (niets is zo vervelend als een recept waarvan de tekst alleen al meer dan 1 bladzijde beslaat) en makkelijk te maken. Ze zijn mooi gefotografeerd door Marcel van Driel en de vormgeving is rustig, maar wel speels en gevarieerd.

Favoriet: de platte preitaart met roquefort uit de winterrecepten (blz. 157). Een platte bladerdeegtaart die als ‘bijgerecht of hapje tussendoor’ wordt gepresenteerd, maar ook heel goed kan dienen als hoofdgerecht met een verse salade erbij. Al meerdere keren uitgeprobeerd op vegetarische gasten en steeds een succes! [ Wel de oven wat hoger zetten en de taart er iets langer in laten: bladerdeeg is echt niet gaar en knapperig na 10 minuten in de oven ]

Naast recepten – met niet alleen maar groenten, er staan ook aardig wat recepten voor vlees- en viseters in – biedt Het Groenten Paradijs leuke moestuintips. Nu die moestuin nog! Nog altijd een droom...

Het Groenten Paradijs, verschenen bij Kosmos Uitgevers, ISBN 9789021553122 [LT]

Recent Posts
Search By Tags

© Copyright 2018 Uitgeverij Aagje Blok

Follow Us
  • Twitter Classic
  • Facebook Classic
  • Pinterest App Icon
  • Twitter Clean