Op de keukentafel...Pie•ography, where pie meets biography

Waarom koop je een bepaald kookboek wel en een ander niet? Je maakt keuzes op grond van de chef, het onderwerp, de foto’s (inmiddels inspireren kookboeken zonder foto’s mij al lang niet meer) en vaak ook de vormgeving. Wat is er leuker dan een boek tegen te komen waarin drie van deze vier ‘vereisten’ om tot aanschaf over te gaan aanwezig zijn?

Jo Packhams Pie•ography, Where pie meets biography is, zoals de titel al doet vermoeden, een bakboek: zoet en hartig; als maaltijd of voor zomaar tussendoor; eenvoudig of heel uitgebreid… alles komt aan de orde in 42 heerlijke recepten van 39 vrouwen. Zeer gevarieerd, aantrekkelijk gestyled (Anne Marie Klaske) en gefotografeerd (Traci Thorson) en leuk vormgegeven (Matt Shay). Ik hou wel van vlekkerige schriftblaadjes, ‘distressed’ letterfonts en quasi plakbandjes en vlekken hier en daar…

De 39 heel verschillende vrouwen vormen de basis voor de biography-insteek. Elk recept wordt voorafgegaan door een korte biografie van de maakster en een bladzijde waarop deze vrouw vertelt hoe haar recept een analogie vormt voor haar leven: ‘My life as the ingredients to a pie…’

Het is een Amerikaans boek, dus soms zijn de ingrediënten hier niet of moeilijk te krijgen en moet je wat improviseren (hoeveel is een ‘stick of butter’, wat zijn de veel gebruikte Graham crackers?). Maar met behulp van internet kom je een eind. Voor de Amerikaanse maatvoering is achterin een omrekentabel opgenomen.

Favoriet: Madi’s Hale & Hearty Cheese Pie (blz. 22-23): een traditionele Roemeense driekazentaart die niet zo spectaculair oogt, maar dat wel is. Doet denken aan de kaasflapjes die ik kreeg van mijn Turkse hospita toen ik studeerde. Knapperig filodeeg, romige kaas, een topping van ei en yoghurt. Pure verwennerij!

Pie•ography, verschenen in het Engels bij WW Press, ISBN 9781592538539 (het boek is voor zover we weten nog niet in het Nederlands verschenen) [LT]

Recent Posts
Search By Tags

© Copyright 2018 Uitgeverij Aagje Blok

Follow Us
  • Twitter Classic
  • Facebook Classic
  • Pinterest App Icon
  • Twitter Clean