Op de keukentafel: Tom Kerridge, Proper pub food

Als je net als wij gek bent op de kookprogramma’s van de BBC (die het nog altijd winnen van alle andere kookprogramma’s op tv), ken je de goedlachse en immer enthousiaste Tom Kerridge. Eigenaar van The Hand and Flowers in Marlow, de enige pub ter wereld in het bezit van maar liefst twee Michelinsterren!

Zijn succesvolle gerechten komen met enige regelmaat langs op tv en zijn nu gebundeld in Proper pub food. Geen über-ingewikkelde hoogstandjes die je vaak in Michelinrestaurants tegenkomt, maar down-to-earth pub food, en dan nét even anders (vandaar die sterren).

Het boek bevat ruim 130 recepten die thuis heel goed te maken zijn. Niet voor de faint-hearted, want er komt behoorlijk veel vlees aan te pas. En dan hebben we het over VLEES: buikspek, varkenspoten, ossenwangen, wild konijn… Maar vrees niet: voor degenen onder ons die geen rasechte carnivoren zijn, staat er nog genoeg ander lekkers in! Warme ontbijtjes, heel veel ‘starters & snacks’ waarmee je een leuk buffet kunt samenstellen, en veel typisch Engelse puddings.

Favoriet: Celeriac and Bramley apple soup (Aagje kookt uit de Engelse versie) op pagina 28. Een romige soep van knolselderij en appels, met daaraan toegevoegd geroosterde walnoten en blauwschimmelkaas. De laatste drie ingrediënten zijn een bekende combinatie, maar hier zullen we toch niet zo snel appels door de soep doen… heerlijk!

Kerridge laat zien dat iedereen een lekkere maaltijd op tafel kan zetten. De recepten zijn niet ingewikkeld, maar soms wel wat uitgebreid. Geldt grappig genoeg vooral voor de vleesgerechten… De foto’s doen je het water in de mond lopen, maar de vormgeving had wel wat spannender gemogen. De ontwerper had wat meer voort mogen borduren op de ‘schoolbord’-look van de inleidende pagina’s in het boek. Wel weer aardig: uitgebreide uitleg over de gebruikte letterfonts in het colofon. Helemaal niet belangrijk voor een kookboek, maar voor een vormgever wel leuk!

Proper pub food, gelezen in het Engels, ook in het Nederlands verschenen, bij Veltman Uitgevers, ISBN 9789048310142 [LT]

Recent Posts
Search By Tags

© Copyright 2018 Uitgeverij Aagje Blok

Follow Us
  • Twitter Classic
  • Facebook Classic
  • Pinterest App Icon
  • Twitter Clean