Op de keukentafel: tijdschriften en Salbeimäuschen

Aagje heeft zich voor het schrijven van KOCH! Duitse keuken anno nu natuurlijk flink verdiept in de Duitse keuken, onder meer door het lezen van de diverse kooktijdschriften die in elke grotere Duitse supermarkt te vinden zijn. De drie aardigste op een rij…

LandIDEE, 162 blz., 5,85 euro, verschijnt 4x per jaar Elke Rezept-special van LandIDEE (zelf noemt de uitgever het een ‘Koch-Booklet’) heeft een thema: Kräuterküche, Sommerküche, Advents Backen etcetera. Rond dit thema geeft het tijdschrift zo’n 100 recepten, soms aangevuld met wat achtergrondinformatie. Het blad straalt een enorme rust uit: uitsluitend recepten, geen extra rubrieken en weinig advertenties. De prachtige fotografie zet je meteen aan tot uitproberen. Hoog in het vaandel staat ‘eten van het land’, ‘eten in het seizoen’ en vooral ‘genieten’. En daar houden wij wel van!

LECKER, 122 blz., 3,50 euro, verschijnt 10x per jaar Ook Lecker, in een prettig formaat van liggend A5+, heeft voor elk nummer een thema, maar springt daar wat losser mee om. In opzet is het bijna de tegenhanger van LandIDEE. Druk, speels, een hoop rubrieken, een hoop advertenties ook. Maar een heel inspirerend blad, niet in de laatste plaats door de vormgeving: elk nummer staat vol met (typo)grafische grapjes, leuke foto’s en illustraties, een variëteit aan letterfonts. Een lust voor het oog, maar zeker ook voor de mond: lecker!

Veggie journal, 114 blz., 3,90 euro, verschijnt 6x per jaar Een vegetarisch tijdschrift met natuurlijk een hoop recepten, maar ook nieuws, opiniestukken, achtergrondartikelen, columns en ‘servicerubrieken’: City spots, boeken en dvd’s, keuken- en tuintips, nieuwe producten en nog veel meer. Allemaal afgestemd op wie bewust met eten en het milieu bezig wil zijn.

Een favoriet: Salbeimäuschen uit LandIDEE: Kräuterküche. Het is moeilijk kiezen, alle drie de tijdschriften staan vol lekkers. Maar een snack met zo’n naam kun je toch niet weerstaan? En omdat het lastig is aan oudere nummers te komen, hier het recept.

Salbeimäuschen Nodig: 2 handjes salieblaadjes, 125 g bloem, ca. 150 ml droge witte wijn, snufje zout, 1 ei, plantaardige olie om in te bakken. Roer de bloem met de wijn, het zout en het ei tot een glad beslag. Laat het 20 min. rusten. Spoel de salieblaadjes af, dep ze droog en haal ze door het beslag (makkelijkst met een pincet). Bak ze in porties in de hete olie (170 °C) in ongeveer 1 min. goudbruin. Laat ze uitlekken op keukenpapier en serveer ze met bijvoorbeeld een joghurtdip.

Glaasje wijn erbij en klaar! [LT]

Recent Posts
Search By Tags

© Copyright 2018 Uitgeverij Aagje Blok

Follow Us
  • Twitter Classic
  • Facebook Classic
  • Pinterest App Icon
  • Twitter Clean