Op de keukentafel... Tim Mälzer, Born to Cook

Wat veel Nederlandse culifans niet weten, is dat ook de Duitse tv bevolkt wordt door tv-chefs in allerlei soorten en maten. Vooral snorren lijken een voorwaarde te zijn voor een tv-carrière (Lafer, Lichter), maar gelukkig mogen ook dames als Sarah Wiener aan de bak. (Overigens: ben je ooit in museum Hamburger Bahnhof in Berlijn, ga dan vooral naar het restaurant van Sarah Wiener aldaar, en bestel citroentaart. De lekkerste citroentaart ooit!) Toch vind ik om een of andere reden die programma’s niet half zo leuk als de Engelse, net zoals ik de Nederlandse versies van mijn favoriete Engelse programma’s (Bake-Off, Masterchef etc) zelden geslaagd vind.

Een van de bekendste Duitse chefs is Tim Mälzer. Zijn Born to Cook is al een ‘oudje’ (2004), en was zijn eerste boek. Toch verschijnt het hier in huize Aagje nog regelmatig op de keukentafel, want Mälzer heeft wat de boeken van Annabel Langbein ook vaak hebben: er staat zo lekker veel in. Je vindt eigenlijk altijd wel iets van je gading en Mälzer kookt zowel traditioneel (Klopse!) als trendy.

Mälzer heeft duidelijk een boodschap: koken kan iedereen, samen eten is lekker en gezond en ‘schmeckt nicht gibt’s nicht’. Over dat laatste kunnen we discussiëren (eendenleverkrullen smaken echt, echt niet), maar zijn makkelijke recepten maken argument 1 en 2 wel geloofwaardig. Wat dan weer grappig is: ‘Ich hasse es nach Rezept zu kochen.’ Eh…. kookboek?

De foto’s zijn mooi, maar de opmaak is me soms wat te lollig. Dat kan eraan liggen dat dit boek tien jaar oud is, maar laat je daardoor vooral niet weerhouden: het is nog gewoon overal te koop en de recepten voelen geen moment gedateerd.

Favoriet: Garnelen mit Tomaten-Ziegenkäse-Tarte. Kleine ronde taartjes van bladerdeeg, met een vulling van verse tomaten, geitenkaas en kruiden, afgemaakt met uit de kluiten gewassen garnalen. Heel simpel (dit kan echt iedereen), en de combinatie van friszure tomaat, wat zoetige garnaal en zoute kaas is echt heerlijk.

Tim Mälzer, Born to Cook, gelezen in het Duits; ISBN 978 3 442 39079 3 (o.a. bij Bol te krijgen) [MT]

Recent Posts
Search By Tags

© Copyright 2018 Uitgeverij Aagje Blok

Follow Us
  • Twitter Classic
  • Facebook Classic
  • Pinterest App Icon
  • Twitter Clean