Op de keukentafel... KOCH! Duitse keuken anno nu

June 26, 2014

Jawel, deze week een soort ‘selfie’ op Aagje’s keukentafel…

De mensen die inmiddels in het bezit zijn van KOCH! zijn druk aan het koken, bakken en eten. En we zijn heel trots, want we krijgen enthousiaste reacties! En soms ook een vraag, die we natuurlijk graag beantwoorden. Een van de vragen ging over ons recept voor Fränkische knoflooksoep. Eén van de ingrediënten is Frankenwijn, maar wat is dat eigenlijk?

 

Frankenwijn komt uit Franken, een wijnstreek ten oosten van Frankfurt. Er wordt voornamelijk witte wijn gemaakt, met een wat kruidig karakter (niet te zoet, maar ook niet heel droog). In Nederland is uit dit gebied met name de Müller-Thurgau bekend.

AH had een tijd (we weten niet of het nog zo is) een grote fles huiswijn (1 liter) Müller-Thurgau. Niet de schokkendste wijn ooit, maar voor koken best geschikt. Bij echte wijnverkopers zijn wat betere Frankenwijnen te vinden (kijk bijv. bij Henri Bloem).

 

Als je een alternatief zou moeten vinden, kies dan bijvoorbeeld een witte wijn uit de Elzas, die ziin vaak ook van een silvanerdruif gemaakt, net als veel Frankenwijnen. 

 

Fränkische Knoblauchsuppe

voor 4 eters

1 grote witte ui, gesnipperd
1 grote aardappel, geschild en in kleine blokjes gesneden
1 el (bij voorkeur gezouten) boter
2 tl kerriepoeder
250 ml melk
125 ml Frankenwijn
750 ml bouillon
1 laurierblad
zout, peper
1 el bloem of maïzena
3 el koud water
4 teentjes knoflook, geraspt
125 ml kookroom
verse nootmuskaat
4 el crème fraîche
verse bieslook, kleingesneden

 

1. Doe de uiensnippers en aardappelblokjes in een ruime pan met de boter en het kerriepoeder. Bak kort, giet dan de melk, wijn en bouillon erop. Doe het laurierblad erbij en breng op smaak met zout en peper. Breng langzaam aan de kook, leg het deksel op de pan, zet het vuur laag en kook tot de aardappel gaar is (15 min.). Roer tussentijds door; pas op dat het niet aanbrandt.


2. Neem het laurierblad uit de melk en laat de soep iets afkoelen. Pureer met een staafmixer.


3. Maak een papje van de bloem of maïzena met het water en voeg dat toe aan de soep. Meng er de knoflook doorheen en verwarm ca. 8 min. Roer er dan de room door en verwarm weer op laag vuur; laat de soep niet meer koken!


4. Breng de soep eventueel nogmaals op smaak, rasp er verse nootmuskaat naar smaak boven en verdeel over vier kommen. Schep op elke portie een dot crème fraîche en strooi er wat bieslook over. Serveer direct.

 

KOCH! Duitse keuken anno nu, verschenen bij Uitgeverij Aagje Blok, ISBN 9789082214901. Bladeren of bestellen kan bovenaan op de homepage. [LT]

 

foto: Barbara Pheby | fotolia.com

 

Please reload

Recent Posts
Search By Tags
Follow Us
  • Twitter Classic
  • Facebook Classic
  • Pinterest App Icon
  • Twitter Clean
Please reload

Please reload