Versoffene Schwestern

Van mijn (Duitse) schoonzus kreeg ik onlangs een oud kookboek dat ze ergens in een kastje had gevonden: Unvergessene Küche, die schönsten Rezepte aus den deutschen Landschaften. Nou zijn sommige recepten in dit boek (geen foto’s, maar grappig bedoelde tekeningen van huilende muizen en kronkelende worsten (?)) wel degelijk vergeten, en dat is soms maar goed ook. Wie krijgt er nou trek bij Saure Nierle, Snuten und Puten (ja, dat is inderdaad wat je nu denkt) of Schlodderkappes?

Gelukkig zijn er ook heerlijke gerechten in te vinden die we nog graag eten (Maultaschen, Bienenstich), en zou je het hele boek alleen al voor de titels van voor naar achteren doorwerken en tot gekmakens citeren. Wie had gedacht dat de Duitse streekkeuken zo poëtisch is? Wat te denken van Meefischli, Motten und Klößen, Bethmännchen, Zickla mit Schlotterbrüh of Blindhuhn auch Gänsefutter genannt (serieus. Komt uit Westfalen, die houden wel van een grapje).

Maar één recept stal gelijk mijn hart: Versoffene Schwestern. Kijk, dat spreekt ons Aagjes aan!

Voor 4 porties

1 liter witte wijn

1 kaneelstokje

125 g bloem

125 ml melk

1 ei

2 el boter

  • Breng de wijn met het kaneelstokje net aan de kook, maar laat het niet koken.

  • Roer in een kom de bloem los met de melk en het ei. Verhit de boter in een koekenpan en bak van dit beslagje 3 pannenkoeken. Snijd ze in smalle repen en doe ze bij de ‘soep’.

  • Neem het kaneelstokje eruit en serveer.

Volgens het boek werd dit in de Pfalz geserveerd aan kersverse moeders. Er wordt helaas niet vermeld hoe de borstvoeding vervolgens verliep… [MT]

Recent Posts
Search By Tags

© Copyright 2018 Uitgeverij Aagje Blok

Follow Us
  • Twitter Classic
  • Facebook Classic
  • Pinterest App Icon
  • Twitter Clean