Op de keukentafel: Sarah Mayor, Het farmhouse cookbook

Aagje Blok is dol op de landelijke keuken. Volgers die ons boek Koch! Duitse keuken anno nu al in hun bezit hebben, weten dat wij ‘eten met de seizoenen, koken met lokale streekproducten en culinair ondernemerschap’ een warm hart toedragen. Een bron van inspiratie voor ons is Het farmhouse cookbook.

Het farmhouse cookbook verscheen al eerder in het Engels, maar is er inmiddels ook in het Nederlands. Het is een ‘kindje’ van een beroemde boerderij in het Zuid-Engelse Somerset die bekendstaat om zijn biologische zuivelproducten: Yeo Valley. Dit meer dan 50 jaar oude familiebedrijf, dat begon met 30 koeien en een enkel loslopend schaap, is nu de grootste leverancier in Engeland van biologische zuivelproducten.

Maar Yeo Valley is meer dan dat: ze staan symbool voor een eerlijke en biologische manier van het land bewerken, groenten en fruit verbouwen, vee houden en leven van het land. Naast het maken van zuivelproducten runnen ze een tea room en zijn er talloze events op en rond de boerderij – tot aan ‘hands-on-art-in-our-organic-garden’ toe… Het farmhouse cookbook bevat zo’n 100 hartverwarmende streekgerechten: soms wat traditioneel maar wel altijd met een moderne twist. En voor de die-hards onder ons is er ook een hoofdstuk gewijd aan het zélf maken van crème fraiche, cream cheese, yoghurt, riccotta en boter. Gaat ver, maar wel heel leuk om eens te proberen! De vormgeving en fotografie zijn prachtig; landelijk, bonkig, ‘down-to-earth’. Daarbij veel houten planken als achtergrond voor de recepten, uitgescheurde blaadjes met leuke extra weetjes, illustraties van kruiden, polaroid inzetjes onder digitale paperclips of plakbandjes. Om een mooi Engelse woord te gebruiken: OPULENT… Favoriet: Whole baked trout with crunchy bacon and hyssop stuffing (blz. 167 in de Engelse editie). Per persoon een hele, in de oven geroosterde forel, gevuld met een mengsel van bacon, broodkruim, ui, prei, hyssop en peterselie. Geen hysop bij de hand? Dan kan ook een combinatie van mint en citroentijm worden gebruikt. Maar speciaal voor dit gerecht heeft Aagje onlangs maar eens hysop geplant in haar kruidentuin!

Het farmhouse cookbook, verschenen bij Good Cook Publishing, ISBN 9789461430908 [LT]

Recent Posts
Search By Tags

© Copyright 2018 Uitgeverij Aagje Blok

Follow Us
  • Twitter Classic
  • Facebook Classic
  • Pinterest App Icon
  • Twitter Clean