Op de keukentafel: Sweets made simple

In de hele baktrend die Nederland momenteel overspoelt (sommigen zouden zeggen ‘teistert’), blijft één aspect toch vaak onderbelicht: het maken van snoep. Nou is dat ook niet makkelijk, maar het is weer ‘ns wat anders dan de zoveelste appeltaart of tompouce.

Gelukkig schieten, zoals altijd, de Engelsen ons culinair te hulp, met de heerlijke Miss Hope en Mr. Greenwood. Ze waren onlangs op BBC 2 te zien met Sweets made simple, en hun gelijknamige boek is zeker zo leuk. De twee hebben winkels in Engeland en Japan, en zijn reeds velen malen onderscheiden.

Miss Hope maakt de heerlijkste fudge, nougat, truffels, florentines en wat je zoete hart maar begeert. Het wordt allemaal glashelder uitgelegd en zelfs als je snoep maken echt, echt, echt niet ziet zitten, weet ze je genoeg te bemoedigen om het toch te proberen. Wel eerst even een suikerthermometer kopen, zo drukt ze je (terecht!) op het hart.

Gelukkig heeft hier nou eens niet een redacteur alle leuks eruit gesloopt (‘dat kun je niet zeggen’, 'dat is spreektaal'), wat ertoe leidt dat je – als je de serie hebt gezien – bijna het gevoel hebt de twee bij je in de keuken te hebben. (‘Please: refrain from eating hot toffee. It is really, really hot, it will burn you and you will cry’).

Natuurlijk is alles mierzoet en slecht voor tanden en lijn. Maar zoals Miss Hope zegt: Sweets are not a food group. Met andere woorden: hoe vaak maak je nou snoep? En al is het zoet, het zijn zeker geen kinderachtige smaken. Wat te denken van Chipotle, almond and sea salt toffee, of Maple syrup, pecan & bacon lolly?

De foto’s zijn grotendeels leuk, en de vormgeving is niet reuze opwindend maar wel prettig overzichtelijk en leesbaar. Altijd handig als je probeert te ontwaren wat je moet doen met de vulkaanuitbarsting die Cinder toffee heet.

Favoriet: Gingerbread latte fudge. Do we need to say more? Dit is nou eens ‘echte’ fudge (we’re looking at you Nigella – haar recept voor chocoladefudge leek in de wildste verten niet op fudge), met een heerlijke herfstige smaak van kruidkoek en gember, en een hint van espresso.

Sweets made simple is echt een aanrader en is ook heel leuk als cadeau voor de culi die alles al heeft. We hebben het boek nog niet in Nederland gezien, maar het is makkelijk online te bestellen. Overigens hebben Hope en Greenwoord ook een leuke site, inclusief malle filmpjes en recepten (Harissa cheescake truffles!) www.hopeandgreenwood.co.uk

ISBN 978-1-849-90823-8 [MT]

Recent Posts
Search By Tags

© Copyright 2018 Uitgeverij Aagje Blok

Follow Us
  • Twitter Classic
  • Facebook Classic
  • Pinterest App Icon
  • Twitter Clean