Op de keukentafel: Pompoen!

Het is weer herfst en tijd voor heerlijke herfstige recepten. Een van Aagje’s favoriete ingrediënten? Pompoen! In Nederland komen we vaak niet verder dan pompoensoep of -taart, maar in landen als Amerika en ook Duitsland (!) kom je rond deze tijd pompoen in restaurants in allerlei variaties tegen op de kaart. Ook vind je er veel meer kookboeken die pompoen en de meer of minder bekende ‘familieleden’ in de hoofdrol hebben.

Een van die boeken is Lieblingsrezepte mit Kürbis, van Rosemary Moon. Een van oorsprong Amerikaans kookboek (The American Harvest Cookbook), op de kop getikt in een kleine boekwinkel in Duitsland en in Nederland helaas niet te krijgen. Maar voor wie Engels of Duits geen bezwaar is, is er gelukkig Amazon!

Qua uitvoering een vrij traditioneel kookboek, maar het herbergt een overvloed aan recepten met Kabochakürbis, Hokkaido, Acorn squash, Gem squash, Butternusskürbis en Patissons… niet allemaal even makkelijk te krijgen, maar de moeite waard om naar op zoek te gaan. Ook komkommers, courgettes en meloenen blijken tot de familie te behoren, dus ook die kom je in Lieblingsrezepte mit Kürbis tegen.

Favoriet: Warmer Pilzsalat mit Patissons. Een lauwwarme salade met patissons en gemengde paddestoelen; herfstiger kan haast niet!

voor 4 eters

1 zak gemengde slablaadjes 2 eetl. knoflookolie 500 g babypatissons, steeltjes verwijderen 250 g gemengde paddenstoelen in schijfjes 2 teentjes knoflook in plakjes 4 zongedroogde tomaten, fijngesneden 2 eetl balsamico-azijn vers gemalen zout en peper krullen Parmezaanse kaas (naar smaak)

1. Verdeel de sla over 4 borden. Verhit de olie in een wok en bak de patissons twee minuten al omscheppend. Voeg de paddenstoelen en de knoflook toe en laat die 3 minuten meegaren. Doe de tomaten erbij en schep alles nog een paar keer om. 2. Verdeel het wokmengsel over de 4 borden met sla. 3. Blus de in de wok achtergebleven bakrestanten af met de azijn, breng het aan de kook en breng op smaak met zout en peper. Verdeel dit mengsel als dressing over de salade. Garneer de borden met krullen parmezaan.

Ook in KOCH! Duitse keuken anno nu vind je twee pompoengerechten: een hartverwarmende soep en een pompoen-wortelgratin.

Lieblingsrezepte mit Kürbis, ISBN 9783809424536. Te vinden op Amazon.de. [LT]

Foto: Stefan Körber, Fotolia

Recent Posts
Search By Tags

© Copyright 2018 Uitgeverij Aagje Blok

Follow Us
  • Twitter Classic
  • Facebook Classic
  • Pinterest App Icon
  • Twitter Clean