Op de keukentafel…. Carina Brydling, Natürlich Schwedisch

Op onze keukentafel ligt dit keer een Zweeds kookboek. Nee, ons Zweeds is niet best, maar gelukkig besloot Christian-Verlag in 2012 dit originele kookboek in een Duitse vertaling uit te brengen. Waarom dit boek niet in Nederland is verschenen, is Aagje een raadsel. Het past naadloos in de trend van seizoensgebonden eten, gebruikmaken van lokale producten en ga zo maar door, en deed dat al in 2009 (!). Belangrijker nog: wat is dit boek verfrissend anders!

Natürlich Schwedisch is namelijk een kookboek dat je regelmatig doet fronsen – niet omdat het rare recepten zijn, maar omdat zelfs een geroutineerde thuiskok af en toe niet weet wat iets is. Of hoe ze eraan moet komen. Brandnetels en geitenvlees zijn tot daar aan toe, maar waar vindt een mens Messmör (‘Braunkäse aus der Tube’), Lagopus (of sneeuwhoen), om nog maar te zwijgen van berenvlees (er staat heel schattig bij dat je ook eland mag nemen. Eh….)

Waar al deze moeilijk verkrijgbare ingrediënten bij een andere kok op den duur irritant zouden worden, is dat bij Carina Brydling geen moment het geval. Haar boek leest als een avonturenroman, waarbij je jezelf door bergen sneeuw en dik ingepakt een blokhut ziet bereiken waar een stoere Noor je opwacht met een kruidenschnaps. Of een oventrol, maar dat is weer een ander verhaal. Je ziet jezelf Midzomerfeest vieren, paddenstoelen zoeken of eigenhandig bier brouwen. Brydling is enthousiast zonder prekerig te worden, en weet smaken voor te stellen die je zelf niet had kunnen bedenken. Taartjes met berkenessence, bijvoorbeeld.

De foto’s zijn mooi, de stappen helder en overzichtelijk en de voorkant mag zo ingelijst aan Aagjes muur. De opmaak is niet heel spannend, maar misschien is dat tussen al het vreemde-producten-geweld maar goed ook. De recepten zijn ingedeeld naar seizoenen, en Brydling opent opvallend genoeg met de winter, in veel kookboeken toch de hekkensluiter.

Favoriet: de vegetarische zomerpaëlla. Een overdaad aan groenten die in de oven worden geroosterd, geserveerd met tarwe en aïoli. Ook niet te versmaden: heekballetjes in brandnetelbouillon, rabarbersorbet met hazelnootbaiser en kolbulle met wittekoolchutney. Achter in het boek worden we ook nog eens beloond met ‘basisrecepten’, zoals groenekoolpesto en Vogelbeerketchup. Wie kan daar nou nee tegen zeggen? [MT]

Carina Brydling, Natürlich Schwedisch, gelezen in het Duits (via internet te bestellen), ISBN 9783862441303

Recent Posts
Search By Tags

© Copyright 2018 Uitgeverij Aagje Blok

Follow Us
  • Twitter Classic
  • Facebook Classic
  • Pinterest App Icon
  • Twitter Clean