Op de keukentafel… Pittige wortelstoof

Er wordt Aagje vaak gevraagd wat we zelf het liefste maken uit KOCH! Een van onze favorieten is de Käsesuppe (blz. 14) – een klassieker uit de Duitse schoonfamilie, die ook bij mensen die niet van kaas houden altijd gretig aftrek vindt. Ja, het is een caloriënbom, maar je klokt er dan ook geen liters van weg. Serveer de soep in een klein kopje of kommetje en laat je gasten schaamteloos bedelen om meer.

Ook linzen met zalm en spinazie komen regelmatig op tafel (blz. 44), evenals de zoete aardappeltaart (blz. 158). Toch is er één recept uit KOCH! dat we zelf koesteren, maar waar veel mensen waarschijnlijk zo overheen lezen: de Möhreneintopf van blz. 60.

Toegegeven, wortelstoof klinkt niet heel opwindend. Erger nog, dit Aagje houdt niet eens van wortels. Maar vergis je niet: deze Eintopf is heel wat smakelijker en vuriger dan zijn naam doet vermoeden. Bovendien is hij vegetarisch, licht, goedkoop, beregezond en vooral: heel heel lekker. Wat rijst erbij (ja, er gaat aardappel door, maar heus – wat rijst maakt het helemaal af) en klaar is kees. Sla vooral het drupje honing niet over, want dat haalt de smaak van de chilipeper net even op.

Koop wortels in verschillende kleuren en deze muurbloem verandert ook nog eens in een bonte beauty. Wat nou saai!

Möhreneintopf | Pittige wortelstoof (blz. 60 in KOCH! Duitse keuken anno nu)

voor 4 eters

500 g wortels

250 g vastkokende aardappelen

250 g zoete aardappelen

1 ui

2 teentjes knoflook

1 stukje verse gember (ca. 3 cm)

1 chilipeper

2 el olie

500 ml groentebouillon

½ bos gladde peterselie (of koriander naar smaak)

zout, honing

1. Maak de wortels, aardappelen en zoete aardappelen schoon en snijd in plakjes. Pel de ui en snijd in partjes; pel en rasp de knoflookteentjes. Schil de gember en rasp of snijd heel fijn. Was de chilipeper, halveer, verwijder de zaadjes en snijd fijn.

2. Verhit de olie in een ruime pan en bak daarin de ui, knoflook, gember en chili kort aan. Voeg dan de wortel en de beide soorten aardappelplakjes toe en bak kort mee. Giet de bouillon erop en laat 15-20 min. op laag vuur zachtjes pruttelen. Zet de laatste 5 min. het vuur heel hoog, zodat het vocht kan inkoken.

3. Was ondertussen de peterselie, schud droog en snijd fijn. Breng de stoof voor het serveren op smaak met zout, eventueel met een drupje honing, en roer de peterselie erdoor. Serveer met gekookte rijst. [MT}

Foto: Marijne Thomas

Recent Posts
Search By Tags

© Copyright 2018 Uitgeverij Aagje Blok

Follow Us
  • Twitter Classic
  • Facebook Classic
  • Pinterest App Icon
  • Twitter Clean