Op de keukentafel: Giovanni Pilu en Roberta Muir, Kookboek van Sardinië

Het leuke van sommige kookboeken is dat ze fijne vakantieherinneringen oproepen. En dat dóet het Kookboek van Sardinië… 230 pagina’s boordevol Sardijns comfort food! En zeker, Sardinië maakt deel uit van Italië en je eet er dus veel typisch Italiaanse dingen als pasta, pizza etc. Maar de keuken heeft ook een heel eigen karakter en kent veel streekspecialiteiten.

Een daarvan is mirto, een bitterzoete likeur van de mirtestruik. Aagje kon het niet laten daarvan een fles mee naar huis te nemen toen ze terugkwam uit Sardinië en in het boek wordt de likeur bijvoorbeeld gebruikt om er haas in te smoren. Mirto is in Nederland natuurlijk niet zomaar te krijgen, maar gelukkig geven de auteurs een lijstje met websites waar je typisch Sardijnse ingrediënten kunt bestellen. www.gransardegna.com bijvoorbeeld bezorgt in Nederland en heeft mirto in het assortiment. En ook iets heel kenmerkends als bottarga: gedroogde kuit van harder die aan veel Sardijnse gerechten een specifieke zilte smaak geeft.

De landelijke en ruige sfeer van het eiland komt in elke foto en in elk recept naar voren. Talloze authentieke eilandgerechten met vis, schaal-en schelpdieren passeren de revue (wie durft zich te wagen aan zee-egels?), maar ook veel ander lekkers ‘uit de vrije natuur’: wildzwijn, schaap & geit, varkenswangen, artisjokken in allerlei vorm, vijgen, Sardijnse kruiden en zelfs een apart hoofdstukje met gerechten met honing. En die was lekker daar!

Favoriet: Cassola of burrida (blz. 98), een rijkgevulde vissoep die zo voedzaam is dat het meer een stoofgerecht is dan een soep. Boordevol lekkers als baars, pijlstaartinktvis, octopus, krab, jakobsschelpen, venusschelpen en mosselen. Je hebt dus wel een goeie visboer nodig!

Leuk zijn ook de bladzijdes met anekdotes over eet- en andere gewoontes op Sardinië, de Sardijnse wijnen met proefsuggesties en de basisrecepten achterin. En heel handig: de uitleg over de gebruikte ingrediënten, al dan niet specifiek Sardijns. Want wie weet wat saba is?

Kookboek van Sardinië, verschenen bij Kosmos Uitgevers, ISBN 9789021553665 [LT]

Recent Posts
Search By Tags

© Copyright 2018 Uitgeverij Aagje Blok

Follow Us
  • Twitter Classic
  • Facebook Classic
  • Pinterest App Icon
  • Twitter Clean