Op de keukentafel: Mr Wilkinson’s favoriete groenten

Er is iets vreemds met kookboeken. Soms wordt een boek een hype en denk je: hè? En andere keren verdwijnt een boek weer met redelijk stille trom en denk je opnieuw: hè?

Mr Wilkinsons favorite vegetables valt in die laatste categorie. Het verscheen in Nederland in 2012 en ik kan me niet herinneren dat hier nou veel om te doen was. Waarom zat dit niet bij de selectie van Kookboek van het Jaar, waarom holde hier niet iedereen blindelings achteraan? (want laten we eerlijk zijn, de meeste mensen hobbelen opgewekt achter dezelfde hype aan – is het niet Niven 80/20, dat is het wel Over Rook en ga zo maar door. Boeken waarmee helemaal niets mis is, maar er verschijnt zo ontzettend veel meer!)

Groenteboeken zijn niet aan te slepen – was dit boek net te vroeg, of waren er te veel vergelijkbare uitgaven? Aagje begrijpt het niet helemaal, want het is een prachtig boek, met zichtbare liefde en aandacht voor detail gemaakt. Meest in het oog springend: de geweldige illustraties (en de kaft: wie maakt er nou nog van die fijne harde kaften, alsof je een uit de kluiten gewassen kinderboek in handen hebt!) van Stanislava Pinchuk. Haar tekeningen, die elke groente steeds introduceren, tillen dit boek boven de reguliere stroom groentekookboeken uit.

Maar ook de vormgeving en fotografie zijn buitengewoon prettig, en de recepten zijn degelijk en maakbaar. Misschien niet allemaal berevernieuwend, maar dat hoeft van Aagje ook helemaal niet. Wilkinson vertelt steeds iets over een bepaalde groente en geeft tips over hoe je je komkommer, pastinaak, knoflook en biet (en nog veel meer) zelf kunt kweken. Die tips zijn wat summier, maar het is dan ook een kookboek en geen tuinenboek. Daarbij vertelt hij eerlijk wat soms bij hem mislukt, en heeft slimme ideetjes voor lezers die wellicht niet een enorme lap grond tot hun beschikking hebben. Eh, Aagje dus.

Het enige wat ons echt irriteerde, was zijn tip om een recept eerst goed te lezen, het te laten bezinken en dan over te schrijven. Werkelijk, mister Wilkinson, overschrijven? Hij bedoelt het goed en wil (hopen we maar) duidelijk maken dat je je een recept vooral eigen moet maken. Maar dat soort gemuts – daarvoor heeft Aagje dus geen tijd. Laat staan geduld.

Favoriet: Roasted salad onions (blz. 198). Wilkinson serveert ze met geroosterd varkensvlees, maar wij vinden ze eigenlijk bij alles lekker. Zelfs op brood, met een stukje oude kaas. Of bij een stukje zwaardvis. Plakje paté. Door een salade. En dat zonder overschrijven.

Mr Wilkinsons favorite vegetables, gelezen in het Engels, ook in het Nederlands te krijgen (978 90 8989 551 6) in een uitgave van Terra [MT]

Recent Posts
Search By Tags

© Copyright 2018 Uitgeverij Aagje Blok

Follow Us
  • Twitter Classic
  • Facebook Classic
  • Pinterest App Icon
  • Twitter Clean