Op de keukentafel: Sugared Orange

Op de keukentafel: Beata Zatorska & Simon Target, Sugared Orange, recipes and stories from a winter in Poland

De Poolse keuken is hier nog niet zo bekend. Wil je ermee kennismaken, koop dan beslist de boeken van Beata Zatorska, een in Australië woonachtige huisarts en haar man, filmmaker en fotograaf Simon Target. Er was al Rose Petal Jam, recepten en verhalen van een zomer in Polen, en nu is er ook hun boek met recepten en verhalen van een winter in Polen: Sugared Orange.

Beide boeken vertellen over Zatorska’s jeugd in Polen, het land waar ze al dertig jaar niet meer woont. De tijd die ze als kind doorbracht bij haar oma Józefa op het Poolse platteland legt ze vast in verhalen, recepten en een prachtige mix van oude beelden/documenten en nieuwe foto’s van haar echtgenoot. De anekdotes zijn veelal vanuit het perspectief van een kind, de mijmeringen zijn die van een volwassene en inmiddels ook deels buitenstaander. De prachtige vormgeving doet je helemaal opgaan in haar herinneringen. En altijd fijn: twee leeslinten!

Voor zo’n dik, gebonden boek zijn het in verhouding weinig recepten (±50); de herinneringen en de foto’s hebben de overhand. Uiteraard veel stevige winterkost, maar wel allerlei dingen die we hier niet kennen, dus leuk voor de avonturiers onder ons. Daarnaast ook een aantal feestelijke recepten voor kerst en oud & nieuw.

Favoriet voor de feestdagen: Prune Fruit Drink (blz. 102). Weer eens wat anders dan Glühwein, bisschopswijn of egg nog.

Voor 6 grote glazen

200 g pruimen (gedroogd) 1,5 liter water 50 gram fijne suiker 1 theelepel gemalen kruidnagel 1 theelepel kaneel of 1 kaneelstokje honing en suiker om de glazen mee te decoreren

Breng de pruimen, water, suiker en specerijen in een grote pan aan de kook. Laat op een laag vuur zachtjes 1 uur koken. Giet de drank door een zeef in een grote karaf of kan.

Decoreer 6 mooie wijnglazen door met een in honing gedoopte vinger langs de randen van de glazen te gaan. Doop ze vervolgens in de suiker (op een schoteltje). Giet de warme ‘wijn’ voorzichtig in de glazen.

De overgebleven pruimen zijn heerlijk over ijs of een ander toetje.

Sugared Orange, verschenen in het Engels bij Tabula Books, ISBN 9780956699206; verkrijgbaar bij o.a. Bol, ook in het Duits [LT]

Recent Posts
Search By Tags

© Copyright 2018 Uitgeverij Aagje Blok

Follow Us
  • Twitter Classic
  • Facebook Classic
  • Pinterest App Icon
  • Twitter Clean