Op de keukentafel… Klassiekers van Paul Hollywood (oftewel: Pies & Puds)

Vandaag een boek op onze keukentafel dat nog niet in het Nederlands is verschenen, maar in huize Aagje al zeker een half jaar rondslingert. Het verschijnt dit jaar bij Good Cook Publishing, maar wij lazen (en gebruikten) het gewoon lekker in het Engels.

Paul Hollywood kent iedereen natuurlijk van The Great British Bake Off, waar hij gehuld in spijkerbroek en manchetten mensen streng aankijkt en precies weet te benoemen wat ze fout hebben gedaan met hun bake. Hij heeft een feilloos gevoel voor verhoudingen, smaken, temperaturen en vooral de chemie van het bakken – een beetje een bake-nerd dus. Ik heb altijd het idee dat de man niet helemaal op zijn gemak is in de Bake Off: iets in hem wil heel graag een showman zijn (hij rijdt een lichtblauwe Aston Martin, I rest my case), maar iets in hem wil stiekem liever de hele dag alleen maar deeg kneden en met bloem zwaaien.

Pies & Puds verscheen bij de gelijknamige BBC-serie, waar Hollywood gelukkig een stuk beter op zijn gemak leek. Hij bezocht producenten en boeren, bijvoorbeeld van English grown chilipepers, en maakte vervolgens een recept met hun product. Het resultaat is verrassend smakelijk, al vind ik het jammer dat die producenten in het boek niet meer terugkomen. Juist de aandacht voor ambacht en de herkomst van producten is volgens mij kenmerkend voor de keuken van nu.

De opmaak van het boek is wat braafjes, en dat geldt ook een beetje voor de foto’s. Het maakt dat het boek saaier oogt dan het qua receptuur is. Wie enige vrees koestert voor bakken, kan bij Hollywood opgelucht ademhalen: in handige stap-voor-stapfoto’s legt hij tot in detail uit hoe je blindbakt, de strijd met filodeeg aangaat of een pudding stoomt.

Als we een favoriet moeten kiezen, wordt pas echt duidelijk dat het boek veel te bieden heeft… wat nemen we? De Shallot, onion and chive tart? De prachtig zomers ogende Smoked Haddock & watercress tart? Uiteindelijk val ik dan toch voor de Chicken & Chorizo empanadas van blz. 105, zij het met meer knof en chili.

We zijn overigens heel benieuwd wat de vertaler gaat doen met ingrediënten als vegetable suet en lard… lastig!

Paul Hollywood, Pies & Puds, gelezen in het Engels (978-1-4088-4643-8), in februari in vertaling als De favoriete klassiekers van meesterbakker Paul Hollywood bij uitgeverij Good Cook (www.goodcook.nl) [MT]

Recent Posts
Search By Tags

© Copyright 2018 Uitgeverij Aagje Blok

Follow Us
  • Twitter Classic
  • Facebook Classic
  • Pinterest App Icon
  • Twitter Clean