Op de keukentafel: Koren & Scheplitz, De grenzeloze smaken van Nederland

Zoals wel vaker gebeurt, viel Aagje in eerste instantie voor De grenzeloze smaken van Nederland vanwege het omslag. En daarmee deed het omslag precies wat een omslag moet doen: de aandacht trekken, nieuwsgierig maken naar de inhoud en – weliswaar na verlekkerd bladeren – ook verleiden tot de aanschaf! Want niet alleen beloofde de inhoud veel goeds… ook de kleurrijke, vrolijke vormgeving was binnenin voortgezet. Altijd fijn!

In dit boek van Kosmos Uitgevers in samenwerking met Oxfam Novib, gaan auteur Drees Koren en fotograaf Floris Scheplitz samen op bezoek bij dertien buitenlandse families in Nederland. We gaan op ‘wereldreis’ en maken kennis met bijzondere culturen, exotische producten, eetherinneringen en heimweerecepten. Daarnaast krijgen we veel weetjes en handige do’s en don’ts per land/cultuur voorgeschoteld. Bijvoorbeeld: ‘schep nooit zelf op als je bij een Hongaarse familie eet, die rol is voor de gastheer’. En we leren nog een woordje ‘over de grens’: elk hoofdstuk geeft een paar woordjes of uitdrukkingen in de taal van het land die van pas kunnen komen als je te eten wordt uitgenodigd.

We gaan aan tafel bij gezinnen uit dertien verschillende landen, zoals China, Curaçao, Iran, Pakistan, Spanje en Suriname, en delen daarnaast de eetherinneringen van een aantal bekende Nederlanders aan hun land van herkomst. Zoals het recept voor Mirza ghasemi van Farah Karimi. De portretten in woord en beeld zijn liefdevol neergezet en de recepten zijn helder, duidelijk en makkelijk te maken. De ingrediënten zijn over het algemeen niet zó exotisch dat ze moeilijk te krijgen zouden zijn. Behalve dan misschien smalec wyborowy… varkensvet, te koop bij een Poolse winkel. Maar ook die komen er steeds meer in Nederland, dus…

Favoriet: Zereshk polo ba morgh uit Iran op blz. 78. Basmatirijst met kippenpoten (geen kipfilet nemen, het gebakken velletje en vervolgens meegestoofde bot geven veel extra smaak!), zure berberisbesjes, saffraan, kaneel, pistache en amandelen.

Nushe-jan! Eet smakelijk!

De grenzeloze smaken van Nederland, verschenen bij Kosmos Uitgevers,

ISBN 9789021554006 [LT]

Recent Posts
Search By Tags

© Copyright 2018 Uitgeverij Aagje Blok

Follow Us
  • Twitter Classic
  • Facebook Classic
  • Pinterest App Icon
  • Twitter Clean