Op de keukentafel: Thomasina Miers, Mexican Food made simple


Thomasina Miers heeft een missie: ook buiten Mexico iedereen aan het Mexicaanse eten te krijgen. Ze heeft er gewoond, won in 2005 de eerste Masterchef-nieuwe-stijl, opende vervolgens de ‘Mexican streetfood cantina Wahaca’ (inmiddels 17 locaties groot!) en heeft talloze kookboeken op haar naam staan. Vreemd genoeg is ze tot de Nederlandse markt – bij ons weten – niet echt doorgedrongen: wij konden geen vertaalde titel van haar vinden. Why not? Waarom worden we elke keer opgewekt ‘verrast’ met het zoveelste Italiaanse of Franse kookboek, maar staan we wat de Mexicaanse keuken betreft toch echt een beetje in de kou…?

Wie niet naar Mexico kan afreizen, maar wel graag Mexicaanser wil eten dan de meeste restaurants in Nederland te bieden hebben, doet er goed aan een boek van Thomasina aan te schaffen. Helemaal simpel, zoals de titel van deze uitgave suggereert, zal het niet worden, want zie maar eens aan de ingrediënten te komen! Op een recente vakantie op Isle of Wight brak Aagje haar figuurlijke nek over chipotles in alle soorten en maten (ook gerookt of fijn ingemaakt), waarvoor je hier toch echt nog heel wat moeite zult moeten doen. (Ja, Isle of Wight. Chipotles. We geloofden het zelf ook niet helemaal). Toch weet Miers veel recepten daadwerkelijk tot maakbare proporties terug te brengen en geeft ze slimme alternatieven voor producten die hier echt onvindbaar zijn.

Het boek is opgedeeld in soorten gerechten (‘soups’, ‘salads’, ‘cheesy things’) en is helaas wat zunig waar het de fotografie betreft. Aagje wil beeld bij elk recept! Het is helemaal jammer, omdat fotograaf Tara Fisher een buitengewoon prettig kookboek-kleurgevoel heeft en we dus graag meer van haar zouden zien.

Favoriet: Smoked Mackerel Tostadas. Een heerlijk andere manier om makreel te eten – niet dat makreel altijd een feestjasje nodig heeft – die enerzijds de smaak van de vis helemaal ophaalt, maar tegelijkertijd overtuigde makreelhaters over de streep weet te trekken. Serveer ze met zelfgemaakte tortilla’s, want ook daarvoor heeft Miers een loeisimpel recept. Nog zo’n lekkere: Autumn tacos with onion squash & chorizo. Chilled mexican rice pudding toe en Aagje is helemaal gelukkig…. [MT]

Thomasina Miers, (Hodder & Staughton), Mexican Food made simple,

ISBN978 1 444 72963 4.

Recent Posts
Search By Tags

© Copyright 2018 Uitgeverij Aagje Blok

Follow Us
  • Twitter Classic
  • Facebook Classic
  • Pinterest App Icon
  • Twitter Clean