Op de keukentafel: Valerie Lhomme, VURRUKKULUK VERS


Oftewel Het grote Larousse fruit kookboek

Soms stuit je op een kookboek dat je in de culinaire bladen totaal ontgaan is. Dat was ook het geval met Valerie Lhomme’s Vurrukkeluk vers, dat Aagje in het Duits las (Rezepte aus dem Obstgarten, wat toch iets minder naar een kinderkleurboek klinkt. En nee, vrees niet, Aagje kent haar klassiekers en weet heus wel dat de titel een fruitige groet aan Remco Campert is). In Nederland was deze pil (352 blz.) mij geheel ontgaan, en ik vrees dat dat voor meer kookboekfans geldt. Toch beloof ik deze week het stokpaard ‘hype’ maar gewoon even te laten voor wat het is…

Maar het is wel jammer, want het is een fijn fris zomerboek dat Lhomme zowel schreef als fotografeerde – een vrouw naar ons hart. De opmaak is vooral functioneel, wat in dit geval eigenlijk niet storend is, omdat de foto’s veelal prachtig zijn, precies zoals Aagje het graag ziet. Ook fijn: de meeste recepten vragen om maar een paar ingrediënten. Hoewel we af en toe best ingewikkeld willen koken, kan het een verademing zijn om een recept te vinden dat je eigenlijk zo kan gaan maken, zonder eerst bewapend met lange waslijsten naar de winkel te moeten.

En nog een pre: hoewel elk recept fruit bevat (wat je uit de Duitse titel wel afleidt, maar bij de Nederlandse uitgave pas in de subtitel terugvindt), is het zeker niet alleen een boek voor zoetekauwen. Wat te denken van Varkensgebraad met twee soorten vijgen, Kalfstajine met kweeperen of (aanrader!) Appelcompote met kruidnagel en gemarineerde haring. De hoofdstukken zijn ingedeeld naar fruitsoorten (in mijn Duitse uitgave dus Kernobst, Steinobst, Beeren etc) en achterin is een seizoenskalender opgenomen. Natuurlijk herbergt dit boek ook heel veel zoet lekkers, van gebak tot toetjes en frisse shakes.

Klinkt alles even aanlokkelijk? Eh… nee. Bloedworstflapjes met banaan trekken mij nou helemaal niet, en een omelet met zwarte bessen, paprika en koriander… ik weet het niet, hoor. Misschien gewoon eens proberen?

Favoriet: perenbastilla met Marokkaanse specerijen. Bij de foto loopt het water je al in de mond! Een prachtig taartwerkje dat licht, kruidig en sappig is, en erin slaagt de peer niet geheel kopje onder te laten gaan – wat bij peer nog een hele prestatie is. Heerlijk! [MT]

Valerie Lhomme, VURRUKKULUK VERS (Uitgeverij Lannoo), ISBN 9789020987485

Recent Posts
Search By Tags

© Copyright 2018 Uitgeverij Aagje Blok

Follow Us
  • Twitter Classic
  • Facebook Classic
  • Pinterest App Icon
  • Twitter Clean