Op de keukentafel: John T. Edge, The Truck Food Cookbook


Reuze hip tegenwoordig en zeker ‘s zomers niet meer weg te denken op vooral festivals: food trucks! Deze al dan niet rollende keukens bieden een steeds kleurrijker aanbod aan lekkere, snelle hapjes en doen elke mogelijke overeenkomst met een snackbar gelukkig meestal snel vergeten. Even googlen of zoeken op bijvoorbeeld twitter laat zien hoe ontzettend veel verschillende food trucks er alleen al in Nederland zijn.

In The Truck Food Cookbook, verschenen in 2012 in New York, laat auteur John T. Edge, in een vorig leven heel even mede-eigenaar van een hotdogstand, ons kennismaken met een rijk aanbod aan food trucks verspreid over Noord-Amerika. Een jaar lang reist hij langs trucks in vooral grote steden die lekkers verkopen van over de hele wereld: hij eet Luikse wafels in New York, Koreaanse hotteok (rijstcakejes met pinda) in Los Angeles, Hawaiiaanse Spam musubi (rijst en Spam, geperst tot een blok en vervolgens gewikkeld in nori-vellen) in Seattle (misschien iets minder, Aagje houdt niet zo van Spam), Shaker lemon pie in San Francisco en ga zo maar door… met 150 trucks én recepten lijkt de lijst eindeloos.

De hoofdstukken zijn niet ingedeeld naar stad of naar land van herkomst van de hapjes, maar naar genre, zoals Fries & Pies, Brunch, Tacopalooza, Rolling in Sweets of Unexpected Pleasures (dit zijn de wat minder makkelijk in te delen snacks). In elk hoofdstuk bezoekt de auteur zo’n 18 trucks, geeft hij wat info over de eigenaar en krijgen we het recept van wat hij daar eet. Ook belicht hij de food-truck-cultuur van de steden die hij bezoekt. De foto’s zijn kleurrijk, de vormgeving is rustig gehouden. Wat wel weer prettig is, want je hebt al gauw het gevoel dat je overstelpt wordt met informatie.

Favoriet: Chicken Peanut Stew van Buraka in Madison. Een Ethiopië-geïnspireerde stew met kip, aardappel, ui, kikkererwten, veel spices en… pindakaas. Heerlijk! De meeste recepten zijn goed te maken en door hun ‘makkelijk-mee-te-nemen’ karakter ideaal voor bijvoorbeeld picknicks. Thuis het voorwerk doen, kleine hibachi oid mee om op te warmen of te bereiden en klaar!

The Truck Food Cookbook, verschenen bij Workman Publishing NY, te koop bij Bol, ISBN 9780761156161 [LT]

Recent Posts
Search By Tags

© Copyright 2018 Uitgeverij Aagje Blok

Follow Us
  • Twitter Classic
  • Facebook Classic
  • Pinterest App Icon
  • Twitter Clean