Op de keukentafel…. Nigel Slater, The Kitchen Diaries II


Als Aagje in Engeland is, duikt ze bijna elke charity-shop in die ze tegenkomt: Oxfam, dierenasiels, organisaties voor bejaarde zeelui – de Engelse winkelstraten zijn ermee bezaaid. Je vindt er de gekste dingen en als je geluk hebt, stuit je op een geweldig kookboek voor een prikje. Enter: Nigel Slaters Kitchen Diaries. Deze gebonden pil van 533 blz. dik kostte me 2 pond. Nooit gebruikt, waarschijnlijk niet eens opengeslagen. 2 pond. Bij dezelfde winkel scoorde Aagje overigens ook nog Moro East, voor 1 pond. I rest my case.

Een heel gelukkige vondst, want wat is dit een geweldig boek. Ik houd eigenlijk niet van bergen tekst en oeverloze mijmeringen in een kookboek, maar Slater kan (in tegenstelling tot veel chefs) wel degelijk schrijven. Hij weet moeiteloos sfeer op te roepen en neemt je een jaar lang mee door zijn huis, zijn tuin, de inhoud van zijn koelkast en zijn humeur. Zijn recepten ogen op het eerste gezicht wellicht wat simplistisch, maar pakken geweldig uit, en Slaters toon verleidt je vriendelijk doch beslist ze stuk voor stuk ‘gewoon even’ te proberen. Ondertussen keuvelt hij dan opgewekt verder over het plukken van brandnetels, de verbouwing van zijn keuken en zijn voorliefde voor de winter.

De foto’s zijn me vaak iets te nuchter, en dat geldt ook voor de vormgeving. Toch stoort het niet echt – de rustige bladspiegel versterkt het idee dat je een roman of een dagboek in de hand hebt, waarin je lekker gaat zitten lezen. Het enige dat wat gewenning vergt, is de manier waarop de ingrediënten worden vermeld, bv. ‘quinces, 500 g,’ en dat onder elkaar geplakt zonder tekentjes of bullets oid. Het werkt gewoon niet lekker, je blijft als je aan het koken bent maar zoeken naar hoeveelheden en wat waar staat.

Een favoriet? Te veel om op te noemen. Van ‘a little brown stew with mushrooms and spelt’ tot de plakkerige ‘chocolate hazelnut slice’ en de ‘beetroot fritters with gravad lax’ – het is allemaal even heerlijk. Als ik één kookboek mee zou mogen nemen naar een onbewoond eiland, dan zou dit het zijn. Alleen al voor de Espresso and dark chocolate ice cream. Kijk, hebben we toch een favoriet. Sort of… [MT]

Nigel Slater, Kitchen Diaries II, 978-0007256037, uitgeverij 4th estate, ook in Nederland in het Engels goed te verkrijgen

Recent Posts
Search By Tags

© Copyright 2018 Uitgeverij Aagje Blok

Follow Us
  • Twitter Classic
  • Facebook Classic
  • Pinterest App Icon
  • Twitter Clean