Op de keukentafel: Great British Puddings


Custard at the ready, Sir! Grab your spoon, madam! Let’s dig in for England!

Daarvoor moet je toch echt weer in Engeland zijn… Een genootschap om het uitsterven van de traditionele Engelse ‘pudding’ te voorkomen! The Pudding Club werd 30 jaar geleden opgericht in Mickleton in de Cotswolds, en komt elke vrijdagavond en soms zelfs op zaterdag- en zondagavond bijeen. Sinds 1985 maakt de club zich sterk om The Great British Pudding te promoten en zij hebben inmiddels niet alleen in Engeland een trouwe schare volgelingen, maar o.a. ook in Japan, Noord-Amerika, België en Nederland!

Op zo’n avond passeren zeven Puddings de revue, die vergezeld gaan van zo’n 25 liter custard. De bijeenkomsten worden gehouden in het Three Ways House Hotel in Mickleton (HQ van The Pudding Club) en mocht je dat eens willen meemaken, dan kun je een van de zeven ‘pudding themed bedrooms’ reserveren (www.puddingclub.com). In de Chocolate suite was je je haren met chocolade-shampoo!

In 2012 kwam hun boek Great British Puddings uit, met meer dan 140 klassieke Engelse toetjes. Puddings, sponges, crumbles, roly poly’s, tarts, cobblers, roulades (jawel, een toetje en geen rollade!) en possets komen voorbij. Er zitten eeuwenoude, bijna vergeten recepten bij, maar ook overbekende toetjes die nog altijd worden geserveerd bij de ‘school dinners’. Aangezien het boek geen inhoudsopgave heeft, zoekt het wat lastig, maar het boek kent hoofdstukken als: Forgotten puddings, Puddings with a twist, Chocoholics & nutcases... Er zijn toetjes bij die snel klaar zijn, maar ook veel traditionele stoompuddingen waar je wel drie uur voor moet uittrekken en waar je een metalen of glazen puddingvorm voor nodig hebt… wie heeft die nog?

Als je al je geen toetjesmens was, zou je het door dit boek met ‘lekkere’ foto’s wel worden… Er staan geweldige dingen in met soms kleurrijke namen, bijvoorbeeld Poor Knights of Windsor (lijkt een beetje op wentelteefjes) of Spotted dick (een gestoomd puddinkje met krenten of rozijnen gedrenkt in brandewijn). En natuurlijk ook de overbekende Bakewell tart, Lemon meringue pie, Sticky toffee pudding en Banoffee pud. Let’s dig in!

Great British Puddings, in het Engels verschenen bij Ebury Press, ISBN 9780091945428. Ook in Nederland in het Engels goed te verkrijgen. [LT]

Recent Posts
Search By Tags

© Copyright 2018 Uitgeverij Aagje Blok

Follow Us
  • Twitter Classic
  • Facebook Classic
  • Pinterest App Icon
  • Twitter Clean