Aagje’s favoriete ‘kitchen gadgets’, deel 1


Wie van koken houdt, komt ongetwijfeld net als wij om in de apparaten, gereedschapjes en andere hulpstukken die het koken en bakken een stuk aangenamer maken. Of beloven te maken… Groot nadeel: de keukenkastjes puilen uit, je kunt de spullen niet vinden omdat ze onder in een la beland zijn of in een kastje verstopt staan achter een hoop andere spullen. En laten we eerlijk zijn: niet alles blijkt in de praktijk even handig of prettig in het gebruik als je van tevoren gedacht had. Maar sommige keukenhulpjes bewijzen zich keer op keer en worden van lieverlee favorieten. Aagje zet haar top 5 op een rijtje.

1. De ‘potato-ricer’ (mooi Engels woordgrapje…) oftewel pureeknijper. Maakt van aardappelpuree maken een makkie. Aardappels koken, door de knijper halen en de puree afmaken zoals je dat lekker vindt. Super smeuïg en luchtig, geen klontje te bekennen. Natuurlijk ook heel fijn voor het maken van puree van knolselderij, pastinaak, aardpeer, pompoen, etc.!

Te koop bij kookwinkels, warenhuizen, huishoudzaken en voordelig bij Dille & Kamille (€17,95)

2. De knoflookontveller (bij gebrek aan een beter woord). Geen echte must-have, maar wel handig en vooral heel snel! Knoflookteentjes in het siliconen hulsje doen, een paar keer rollen over het aanrecht en de teentjes zijn ontdaan van hun velletjes.

Te koop bij diverse kookwinkels, warenhuizen en huishoudzaken; ons exemplaar komt van Xenos (± €2,-)

3. De citruspers. En nu eens geen apparaat dat naar verhouding veel plek inneemt in een kastje, maar een bescheiden roestvrij stalen handpers, die gewoon in een keukenla past en daarnaast heel gemakkelijk schoon te maken is: in de vaatwasser.

Te koop (ook in houten uitvoering) bij kookwinkels, warenhuizen en huishoudzaken. Niet duur bij Dille & Kamille (± €8,95)

4. De kersenontpitter. Natuurlijk niet nodig als je een handje kersen eet, maar wel handig als je bijvoorbeeld een kersenclafoutis maakt en daarvoor verse kersen wilt gebruiken. Er zijn ook grotere en duurdere apparaten te koop, maar een simpel handexemplaar voldoet al.

Te koop bij diverse (online) kookwinkels, warenhuizen en huishoudzaken; wederom gunstig in prijs bij Dille & Kamille (€ 5,95)

5. De handrasp. Doet wat een zesteur doet, maar dan een stuk gemakkelijker! De vlijmscherpe, wat grovere rasp is ideaal voor het raspen van citroen- en sinaasappelschil, gember e.d. Moet je bij de zesteur nog wel eens brute kracht uitoefenen (zeker bij wat ‘oudere’ citrusvruchten), met deze rasp is schaven geen enkel probleem. Wel op je vingers letten, want die rasp je heel makkelijk mee! Ook geschikt voor bijvoorbeeld Parmezaanse kaas.

Ons exemplaar kochten wij in Duitsland bij Tschibo; in Nederland hebben we dergelijke raspen alleen online kunnen vinden (zoeken op ‘grove handrasp’).

Recent Posts
Search By Tags

© Copyright 2018 Uitgeverij Aagje Blok

Follow Us
  • Twitter Classic
  • Facebook Classic
  • Pinterest App Icon
  • Twitter Clean