Op de keukentafel… I quit sugar for life, Sarah Wilson


Er zijn kookboeken die je gelijk in je hart sluit, er zijn kookboeken die wat gewenning vergen, en dan zijn er kookboeken…. die je mateloos irriteren. I quit sugar for life behoort helaas tot die laatste categorie, al valt het nog niet mee te benoemen waar dat nou precies aan ligt.

Een eerste poging: Sarah Wilson heeft iets evangeliserends. En Aagje kan niet tegen evangeliseren. Het is reuze fijn als iemand een boodschap heeft en die graag uitdraagt, maar een beetje relativeren kan niet schaden. Poging twee: ze heeft overal verstand van. ‘I always re-use my zip-locks. I wash [sic] in soapy water, turn inside out en stick them to my kitchen window to dry. Genius!’ Nou inderdaad, Einstein is er niets bij.

Argument 3: Wilson is dol op schuldgevoel. Ook zo’n item waar Aagje wat gevoelig voor is. Een verder zeer aantrekkelijk ogend recept voor Carrot Cake Porridge Whip begint met: ‘OK, I’ve used half a banana here, but keep in mind it equates to a quarter of a banana per serve (about ¾ teaspoon of sugar). Not a huge deal. Agree?’ O dear, excuses voor een halfdode banaan. Sorry, kwartdode banaan.

En toch. Het ziet er geweldig uit, mooie vormgeving, leuke tekeningen, aantrekkelijke en trendy fotografie. Wilson heeft goede ideeën, valt terecht onze verslaving aan suiker aan en geeft goede tips voor mensen die suikervrij willen leven maar het soms even niet meer weten. Bovendien heeft ze aan alles gedacht: van gebak tot kindertraktaties, simpele manieren om meer groenvoer te eten tot fermenteren en meeneem-ontbijtjes (‘handig voor in het vliegtuig’....eh...) – echt, het is er allemaal. Het is een boek boordevol recepten, ideetjes en tips. Waar voor je geld, zogezegd.

En toch. Waarom al die mutsige tips (‘kook je rijst of pasta in dezelfde pan waarin je ook de saus maakt’), ideetjes die nergens op slaan (eiwitten invriezen – hoezo, dreigt er een eiwittekort?), of hoogdravendheid over een recept dat toch al nooit suiker bevatte? En waarom alles er maar in gegooid, van glutenvrij tot mindfulness tot paleo en waarom de Fransen niet dik worden… er zal een publiek voor zijn, maar Aagje is het niet.

Favoriet: Vietnamse chicken curry. Fris, pittig, licht en toch voedzaam. Gezoet met stevia – wat volgens Aagje nergens voor nodig is, waarom moet je een curry zoeten? – en boordevol vitaminen. Vooral lekker met basmatirijst, wat Aagje betreft.

Overigens: het kan ook leuk. Dat bewijs binnenkort op onze keuktafel Goed zoet van uitgeverij Loopvis.

I quit sugar for life, Sarah Wilson, ISBN 9781447273349

Recent Posts
Search By Tags

© Copyright 2018 Uitgeverij Aagje Blok

Follow Us
  • Twitter Classic
  • Facebook Classic
  • Pinterest App Icon
  • Twitter Clean