Op de keukentafel… Pott feuer, Grillen anne Ruhr

Wie Duitsland een beetje kent, weet dat de Duitse taal vele gedaanten kent. Menig Nederlander vertilt zich aan het Bayerisch of plat Berlijns, maar is zich er niet van bewust dat ook onze directe buren uit de Ruhrpott er wat van kunnen.

Wil je een beetje Ruhrpott leren én houd je van grillen, dan is Pott Feuer van de heren Acki & Mitze echt iets voor jou. Een heel boek over German BBQ ‘für all diejenigen die es gerne bodenständig mögen (…) und das American BBQ-Buch schon von vorne bis hinten und wieder zurück gegrillt haben’, in lekker vet dialect en met een flinke knipoog. Mocht het Duits soms wat moeilijk te ontcijferen zijn, lees jezelf (cq je bezoek) dan gewoon hardop voor, dan kom je er vanzelf uit (‘dat brauches, so machset’).

Aagje houdt niet van hokjes, maar toch: het is een beetje een mannenboek. Cliché misschien, al ligt dat niet zozeer aan het onderwerp als wel aan de toon. Ik ken weinig vrouwen die opgewonden raken van de theorie achter rookontwikkeling of verhandelingen over hoe een grill aan te steken. Noch van twee mannen in spijkerbroek en hemd met hun eigen naam erop. Altijd handig, na een paar flessen Alt, dat je tenminste kunt lezen wie wie is. De gerechten zijn grotendeels lekker stevig en niet al te subtiel, en ook dat past uitstekend bij het Ruhrgebiet.

De opmaak is leuk, de foto’s wat nuchter (al ziet het Bierdosen Hänchen er wat infernaal uit) en de recepten zijn goed te volgen. Het repertoire van de heren is bovendien breder dan je misschien zou verwachten – zo bakken ze ook brood op de barbecue – en wordt hun toon, ook al hebben ze duidelijk zo hun stokpaardjes (Im Rhein-Herne-Kanal schwimmen keine Fischstäbchen), nergens belerend. Kortom: een boek voor nuchtere zielen die niet al te vegetarisch georiënteerd zijn, maar wel iets meer willen dan een hamburger of een worst. Al mag Currywurst aus dem Pott natuurlijk niet ontbreken!

Verwacht geen wereldschokkende nieuwigheden, maar wel een leuk cadeauboek voor Ruhrpotters met heimwee, of die buurman die zich elke zomer op de barbecue stort en beweert goed Duits te spreken. Kijken hoe ver ‘ie komt...

Favoriet: Zander vom Heubett. Een heerlijk op hooi gerookt visje, dat boterzacht geserveerd wordt met krieltjes en veldsla. [MT]

Pottfeur, Grillen anne Ruhr, een uitgave van Klartext en WAZ, isbn 9783837511390

Recent Posts
Search By Tags

© Copyright 2018 Uitgeverij Aagje Blok

Follow Us
  • Twitter Classic
  • Facebook Classic
  • Pinterest App Icon
  • Twitter Clean