Op de keukentafel: Andy Harris & David Loftus, Eat Istanbul


Van de hand van de founding editor van Jamie magazine verscheen in 2014 Eat Istanbul (dat voor zover wij hebben kunnen achterhalen nog niet in het Nederlands verschenen is). Een culinaire zwerftocht door Istanbul voor iedereen die houdt van de Turkse keuken of ermee wil kennismaken. Met mooie fotografie van David Loftus; ook bekend van zijn werk voor Jamie magazine én de boeken van Jamie, Rachel Khoo en Leila Lindholm.

Istanbul is een stad met veel immigranten, wat tot uitdrukking komt in de diversiteit van de keuken: vrijwel alles kun je er krijgen. Van Griekse mezze, Albanese lever-kebabs (brr!), Mongoolse manti tot gekruide Bulgaarse worstjes… en nog heel veel meer. Eten en drinken maken net als cultuur en geschiedenis onlosmakelijk deel uit van het ritme van de stad en uit eten gaan is er een vast onderdeel van het dagelijks leven. Overal vind je streetfoodstalletjes, kleine lokanta’s, maar ook hippe bars en sjieke restaurants. Aardig in dit boek zijn de fotospreads die een hoofdstuk inleiden of een onderwerp aanstippen: de makers vertellen over hun ontmoetingen met de mensen achter al dat heerlijke eten en ze geven gerelateerde leuke adresjes.

Het boek heeft een klassieke indeling: ontbijt (hartig; als je in Turkije bent geweest geen verrassing!), streetfood en snacks, groentes en peulvruchten, vlees en gevogelte, vis en seafood en desserts. De meer dan 100 recepten zijn deels bekende klassiekers, deels soms letterlijk overgenomen recepten van de mensen die Harris & Loftus ontmoet hebben.

Favoriet: pide gevuld met spinazie en harde Turkse kaas (peyniri). Een heerlijke snack die ook hier bij alle Turkse bakkers te krijgen is. Ik zou het geen broodje willen noemen, het lijkt meer op een flatbread of een lange smalle pizza. Maar vanavond probeert Aagje de tomaten-yoghurtsalade met sumak en een filodeegpie gevuld met kip en pilav-rijst!

Eat Istanbul, verschenen in het Engels bij Quadrille Publishing, ISBN 9781849493765 [LT]

Recent Posts
Search By Tags

© Copyright 2018 Uitgeverij Aagje Blok

Follow Us
  • Twitter Classic
  • Facebook Classic
  • Pinterest App Icon
  • Twitter Clean