Op de keukentafel: Ravinder Bhogal, Cook in Boots


Er was een tijd dat Aagje van hakken droomde. Nou is die tijd er soms nog wel, maar hakken en Aagje-zwik-enkels – het is gewoon geen goede combinatie. Ravinder Bhogal daarentegen heeft een heuse hakkenverslaving en besloot koken en schoenen te combineren. Dat klinkt misschien wat dubieus en vergezocht, maar het resultaat is een verrassend leuk boek. Hakkenhaters, vrees niet: je wordt niet getrakteerd op meningen over hakken of verhandelingen over Louboutins. De hakken zijn eerder een metafoor voor ‘de moderne, jonge vrouw’ die gewoon lekker wil eten. Beetje geforceerd, maar heus: de recepten zijn lekker en heel afwisselend.

Onder het motto ‘hoofd en hart willen ook wat’ is het boek niet opgedeeld in voor-hoofdgerechten etc. maar in stemmingen: eten voor als je een kater hebt, ‘fork me spoon me’ voor als je verliefd bent, of goedkope gerechten voor als je je laatste centjes aan Louboutins hebt besteed (tsss, daar zijn ze toch even). Het is wellicht niet de allerhandigste indeling: waar de een bij een kater aan de gebakken eieren gaat, krijgt een ander bij dat idee gelijk braakneigingen. Ons devies luidt dan ook: gewoon lekker doorbladeren. De opmaak is prettig, de foto’s zijn heerlijk donker en de toon is fijn opgewekt en vooral niet te moeilijk-doenerig. En altijd een pre: het boek bevat ook recepten voor 1 persoon (heerlijke Thaise mosselen!). Bovendien ligt het lekker zwaar in de hand, daar wordt Aagje blij van (ja, e-book, doe dat maar eens na…)

Sommige gerechten lijken inmiddels misschien een beetje uitgekauwd (gegrilde asperges met parmaham) en niet elk recept is even foutloos. Maar de meeste recepten zijn verrassend en prima na te maken, zoals de lycheejelly met vanille pannacotta of de geweldige Hanoi poached chicken – licht, mals en waanzinnig lekker.

Favoriet: Crispy salt & pepper squid. Zo simpel als het klinkt, is het ook: inktvis met zout en peper. Maar zooo lekker, met lenteuitjes, chili, veel knof en koriander. Ideaal om inktvishaters te bekeren… en als ik dan ook nog de jurk van blz. 230 erbij mag hebben, is dit Aagje helemaal blij! [MT]

Cook in Boots, Ravinder Bhogal, gelezen in het Engels; in Nederland verschenen bij Inmerc als Spatels en stiletto’s (brrrr, wat een titel), ISBN 9789021549019

Recent Posts
Search By Tags

© Copyright 2018 Uitgeverij Aagje Blok

Follow Us
  • Twitter Classic
  • Facebook Classic
  • Pinterest App Icon
  • Twitter Clean