TOP-5, deel 2: Pie-kookboeken

Het boek Pieography bespraken we al eerder in onze recensie-rubriek ‘Op de keukentafel…’. Dit keer een top-5 van heerlijke kookboeken waarin pies – zoet én hartig – de hoofdrol spelen.

1. First Prize Pies. Aagje viel voor het omslag in ietwat grungy schoolbord-stijl en de eetlust-opwekkende foto’s. Het boek zegt een pie voor elke gelegenheid te bieden… maar heb je eigenlijk wel een speciale gelegenheid nodig? Wij niet! Allison Kave, oprichtster van de made-to-order First Prize Pies pie shop in New York geeft ons in 225 bladzijden een heleboel basistechnieken, 8 verschillende recepten voor de korst, 85 zoete vullingen en nog wat toppings en siropen voor eroverheen.

First Prize Pies, Allison Kave, verschenen in 2014 bij stewart, tabori & chang, isbn 9781617691027

2. The higgidy cookbook. 100 ‘klassieke recepten met een twist’, zoals Camilla Stephens het zelf zegt. Zij runt het bedrijf Higgidy, dat pies levert aan de grotere supermarkten in Engeland en de klassieke Engelse pie weer ‘on the map’ heeft gezet, zoals dat heet. Veel hartige taarten en quiches, maar ook fingerfood als filodeeg-flapjes met vulling, tartiflettes, millefeuilles en kleine fruittaartjes. En ook gerechten die wij niet zo gauw als hartige taart zouden bestempelen, maar die in Engeland wel ‘pie’ heten: stoofschotels met een dakje van bijvoorbeeld bladerdeeg of aardappelpuree.

The higgidy cookbook, Camilla Stephens, verschenen in 2013 bij Quercus Editions Ltd, isbn 9781782062899

3. Pie•ography, where pie meets biography. 39 heel verschillende vrouwen vormen de basis voor de biography-insteek van dit boek, met 42 recepten van hartige én zoete pies. Elk recept wordt voorafgegaan door een korte biografie van de maakster en een bladzijde waarop deze vrouw vertelt hoe haar recept een analogie vormt voor haar leven: ‘My life as the ingredients to a pie…’

Pie•ography, Jo Packham, verschenen in 2012 bij WW Press, ISBN 9781592538539

4. Perfect Pies. De Hairy Bikers kunnen natuurlijk niet ontbreken in dit rijtje. Iedereen die hun programma’s volgt op de BBC weet dat ze dol zijn op pies en het boek heeft dan ook de ondertitel ‘The ultimate pie-ble (pie bible) from the Kings of Pie’. Meer dan 140 pie-recepten, hartig en zoet, en ook wat side dishes als groenteschotels, salades, pickles, sauzen, patat en een overheerlijke aardappelpuree! En mocht je toevallig je eigen bladerdeeg willen maken… ook dat leggen de bikers step-by-step uit.

Perfect Pies, Si King & Dave Myers (‘the hairy bikers’), verschenen in 2011 bij Orion Books, isbn 9780297863250

5. Sweety pies. Een boek vol recepten en portretten van de vrouwen in het leven van auteur Patty Pinner, afkomstig uit het Zuiden van Amerika. Recepten uit de tijd dat vrouwen daar met ‘miss’ voor hun naam werden aangesproken. Recepten als ‘Miss Claudette Cotton’s White Potato Pie’, Miss Norma’s Brown Sugar Chess Pie... Maar ook intrigerende recepten als The Postmistress’s Pecan Cobbler en Sister Shirley Woods’ Navy Bean Custard Pie (wat zijn navy beans…?) Zoals titel al doet vermoeden zijn deze 70 pies zoet.

Sweety Pies, Patty Pinner, verschenen in 2007 bij The Taunton Press, isbn 9781561588480

Trek gekregen? Meer zoete en hartige pies op ons pinterest-board: www.pinterest.com/aagjeblok/pies-pastry/

Recent Posts
Search By Tags

© Copyright 2018 Uitgeverij Aagje Blok

Follow Us
  • Twitter Classic
  • Facebook Classic
  • Pinterest App Icon
  • Twitter Clean