Op de keukentafel: Nancy Singleton Hachisu, Japanese farm food


Er zijn zo veel redenen om van dit boek te houden! Japanese Farm Food, geschreven door Nancy Singleton Hachisu met foto’s van Kenji Miura is een pareltje. Een mooi vormgegeven relaas van het familieleven op een ‘organic farm’ in Japan. Vol anekdotes over familie, vrienden en goed eten. Verstilde beelden van het dagelijks leven op de boerderij, Japanse ingrediënten, fraaie verpakkingen en serviesgoed… kortom, helemaal zen.

De Amerikaanse Nancy Singleton kwam door haar huwelijk met een Japanse eierboer in Japan terecht en woonde daar 23 jaar op de familieboerderij. De 160 recepten in haar boek zijn eenvoudige, makkelijk te maken home cooking-recepten. Heel leuk is dat je kennismaakt met hier onbekende technieken, ingrediënten en bereidingswijzen.

Veel meditatieve, bijna therapeutische handelingen ook, bijvoorbeeld als je het essay over het wassen van rijst ter harte neemt en volgt. Of zelf je ramen en udon noodles maakt. De auteur deelt al haar ervaringen ankedotisch en met veel liefde. Het boek leest eerder als een dagboek dan een kookboek. Wat aangenaam is, zeker als je Japan niet goed kent, laat staan het plattelandsleven daar.

Het boek is onderverdeeld in 10 hoofdstukken met recepten, die worden voorafgegaan door prachtige fotografische scheidingspagina’s. Naast recepten veel uitleg over Japanse fenomenen als Natto, Tokanya, Umeboshi, Konnyaku en Mochi. Natuurlijk ontbreken Sushi en Sashimi ook niet. Ook technieken komen aan bod, hier en daar met stap-voor-stap foto’s.

Een favoriet recept hebben we nog niet; tot nog toe hebben we vooral zitten lezen en wegdromen in Japanese farm food. Maar het vijgenijs klinkt wel érg aanlokkelijk en is zo te zien in een wip gemaakt. Daarna helaas wel een vries-nachtje geduld hebben…

Eén minpuntje aan dit boek: bij veel recepten staat geen foto afgebeeld van het gerecht, terwijl je vaak juist geïnspireerd raakt door een foto om iets te gaan maken. In plaats daarvan sfeerbeelden of zelfs helemaal geen foto’s.

Japanese farm food, verschenen in het Engels bij Andrews McMeel Publishing, ISBN 9781449418298 (Het boek is voor zover we weten nog niet in het Nederlands verschenen) [LT]

Recent Posts
Search By Tags

© Copyright 2018 Uitgeverij Aagje Blok

Follow Us
  • Twitter Classic
  • Facebook Classic
  • Pinterest App Icon
  • Twitter Clean