Aagjes top-5: ik-was-in-Duitsland-en-nam-mee


Aagje doet graag boodschappen in Duitsland, want er is ontzettend veel leuks en lekkers te krijgen dat je in Nederland niet of nauwelijks vindt. Achter in ons kookboek KOCH! Duitse keuken anno nu staan nog veel meer boodschappentips, mocht je op culi-expeditie gaan (doen hoor!). Al deze producten zijn in Duitsland bij reguliere supermarkten zoals REWE en Edeka te krijgen.

  • Rabarbersap. In Nederland stuit je heel soms bij een natuurvoedingszaak op een zieltogende, eenzame en peperdure fles rababersap. In Duitsland staat dit pak doodgewoon met een heleboel vriendjes in het sapvak. Heerlijk fris, ietsje zuur en met een volle en echte rabarbersmaak. We krijgen altijd verzoekjes van vrienden en buren om een paar pakken uit Duitsland mee te nemen, dus we zijn blijkbaar niet de enigen die het heerlijk vinden!

(€1,95)

  • Verse gist. Het lijkt een onooglijk blokje stopverf, maar dit is nou verse gist. Een blokje weegt 42 g en kost – houd je vast – 29 ct als je voor Dr. Oetker kiest, of 9 ct als je DHW Vital Gold koopt. Wie nog nooit met verse gist heeft gewerkt, moet misschien even wennen, maar het resultaat is echt beter dan met gedroogde gist. Perfect voor bijvoorbeeld een mooie Hefezopf of een brioche. Wel even op de houdbaarheidsdatum letten, want verse gist ‘leeft’ en kan dus makkelijk bederven. Met 1 blokje gist kun je ongeveer twee keer bakken.

(€ 0,09-0,29)

  • Gemalen hazelnoten. Wie graag bakt, kan eigenlijk niet zonder gemalen hazelnoten. Aagje maakt er bijvoorbeeld Haselnusstaler mee (KOCH! blz. 140). Je gebruikt gemalen noten meestal in plaats van bloem, wat niet alleen de smaak maar ook de structuur duidelijk verandert. In Nederland zijn gemalen noten om een of andere reden waanzinnig duur, in Duitsland vind je deze of vergelijkbare zakken van 200 g voor een prikkie. Inslaan dus, samen met het minstens zo fijne broertje gemalen amandelen.

(€ 1,29-2,49)

  • Bakpoeder met saffraan. Aagje heeft dit in Nederland nog nooit gezien, en dat is jammer, want je maakt er prachtig goudgeel gebak mee. De smaak verandert niet heel schokkend, maar zeker in wat exotischer gebak is het echt een aanrader. Een verpakking bevat 3 zakjes à 16 g, die redelijk lang houdbaar zijn.

(€ 2,19)

  • Mohnfix. De Duitse keuken is dol op maanzaad. In Nederland kun je maanzaad soms bij toko’s vinden, maar meestal moet je het in de supermarkt doen met een ieniemienie doosje. We raden iedereen dan ook altijd aan om zakken maanzaad in te slaan (bijvoorbeeld voor onze Mohnsouffle, KOCH! blz. 98), maar Mohnfix is ook heel handig. Het is als het ware ‘aangemaakte’ maanzaad in een soort dikke vanillesaus, die je uitstrijkt op deeg, bijvoorbeeld op een stuk kant-en-klaar bladerdeeg. Oprollen, in plakken snijden, afbakken en ziedaar: heerlijke Mohnschnecken! Echt, een kind kan de was doen, zonder zelf eerst maanzaad te hoeven koken, kneuzen of wellen. Er bestaat ook een hazelnootvariant van.

(€ 2,19 voor 250 gr, genoeg voor 1 keer bakken)

Recent Posts
Search By Tags

© Copyright 2018 Uitgeverij Aagje Blok

Follow Us
  • Twitter Classic
  • Facebook Classic
  • Pinterest App Icon
  • Twitter Clean