Dag van de Duitse taal

Vandaag was de Dag van de Duitse taal en natuurlijk deed Aagje mee op twitter en facebook. Elk uur plaatsten we een Duits culi-woord, en gaven een uur later de visuele toelichting. Wist jij wat wat was? Wie het gemist heeft, kan hier nog een gokje wagen. Kijk niet gelijk naar het plaatje, laat staan de antwoorden!

Wij wilden weten wat of wie de volgende dingen zijn: Guter Heinrich, Schillerlocken, Mangold, Gugelhupf, Windbeutel, Bienenstich en Zwetschgen.

Uw tijd gaat nu in!

1. Een makkelijke om mee te beginnen: Bienenstich! Bij elke bakker in Duitsland te krijgen; gebak van laagjes gistdeeg gevuld met room, met bovenop gebakken amandeltjes. Niet iedereen houdt ervan (dit Aagje bijvoorbeeld), maar het is een absolute klassieker in de Duitse keuken. Hij hoort overigens redelijk simpel te zijn; ga het arme ding dus niet vullen met kersenvlaaivulling ofzo.

2. Gugelhupf oftewel: tulband.

3. Ach, dit is de Guter Heinrich. Een vergeten groente (dat bleek ook wel uit de weinige reacties), die in het Nederlands heel schattig Brave Hendrik heet. Te eten als spinazie, of door een salade. Moet je die Hendrik natuurlijk wel eerst ergens zien te vinden...

4. Mangold. Nee, geen sprookjesprinses, maar snijbiet. Overigens te krijgen in allerlei leuke kleurtjes. Echt waar.

5. Schillerlocken. In Nederland niet snel te vinden (in Duitsland trouwens ook niet hoor; ooit heerlijke gegeten in München), al aten beide Aagjes ooit op Ameland haaienbuikjes. En dat is precies wat dit zijn: gerookte buiken van de doornhaai.

6. Windbeutel, oftewel soesjes. In de onderstaande recensie van het DDR Backbuch doen ze ook mee. Ook gevuld met ijs ipv room heel lekker!

7. Zwetschgen, oftewel kwetsen. Weinig te vinden in Nederland, eventueel te vervangen door pruimen. In KOCH! maken we er op blz. 134 Zwetschgendatschi mee – probeer dat maar eens uit te spreken met een slok water in je mond!

[MT]

Recent Posts
Search By Tags

© Copyright 2018 Uitgeverij Aagje Blok

Follow Us
  • Twitter Classic
  • Facebook Classic
  • Pinterest App Icon
  • Twitter Clean