Op de keukentafel: Barbara en Hans Otzen, DDR Backbuch


Vandaag is het de Dag van de Duitse Taal en daarom bespreken we dit keer weer eens een Duits kookboek. Of liever: bakboek. Het DDR Backbuch is een lijvig boekwerk dat eenieder met een hang naar ‘Ostalgie’ zal aanspreken. De auteurs maakten een culinaire ontdekkingsreis langs bakkerijen in de voormalige DDR.

Naast 118 recepten vind je in het boek een inleiding met foto’s over de bakcultuur in voormalig Oost-Duitsland en hoe men omging met bijvoorbeeld de schaarste aan of extreme hoge prijzen van bepaalde producten. Nu voor ons hilarische verhalen, maar voor de mensen die ermee te maken hadden destijds altijd weer een enorme opgave om aan ingrediënten te komen of een acceptabele vervanging te vinden. De vindingrijkheid blijkt groot. Een voorbeeld vind je ook in ons boek KOCH! Duitse keuken anno nu: de Kartoffeltorte op bladzijde 158. Een zoete taart met als hoofdbestanddeel aardappels in plaats van meel; immers makkelijk zelf te verbouwen en goedkoop. Men maakte zelfs marsepein van aardappels, het DDR Backbuch geeft het recept. Dat gaat Aagje binnenkort eens uitproberen!

De auteurs volgen het (Oost-)Duitse ‘bakjaar’: bekende Torten, Kuchen en koekjes die traditioneel genuttigd worden bij specifieke feestdagen of in bepaalde seizoenen, passeren de revue. De indeling is naar deegsoort, met steeds eerst het recept voor het basisdeeg en vervolgens de diverse toepassingen. Achterin nog een grappig hoofdstuk met ‘adviezen voor bijzondere gevallen’. Wat te doen als de rozijnen allemaal naar onderen zijn gezakt in je taart? Wat doe je als je niet de geschikte bakvormen hebt? (conservenblikken!) Wat te doen als je glazuur niet glanst? Tot slot een glossary die de culinaire Ossi-fenomenen toelicht.

Een favoriet? Windbeutel! Wil je weten wat dat zijn? Volg Aagje Blok vandaag op facebook, twitter (links hieronder en in de rechtermarge) of kijk aan het eind van de dag op onze site. Op deze Dag van de Duitse Taal vragen we jullie naar de betekenis van een achttal culinaire Duitse woorden en geven we in de loop van de dag de oplossingen.

DDR Backbuch, in 2005 verschenen in het Duits bij Komet Verlag GmbH, ISBN 9783898364713, te koop bij Bol en Amazon [LT]

Recent Posts
Search By Tags

© Copyright 2018 Uitgeverij Aagje Blok

Follow Us
  • Twitter Classic
  • Facebook Classic
  • Pinterest App Icon
  • Twitter Clean