Op de keukentafel: Frances Quinn Quinntessential

Deze week ligt op onze keukentafel nu eens niet een boek, maar een website! Ja, dat ‘ligt’ wellicht vreemd, maar soms is een culisite gewoon zo leuk of ook anders dan je gewend bent, dat er best wat aandacht aan mag worden besteed.

Wie net als Aagje liever naar The Great British Bake Off kijkt dan naar Heel Holland Bakt, kent ontwerpster Frances Quinn vast nog wel. Ze won de wedstrijd in 2013 en viel toen al op door haar bijzondere concepten en originele ideeën. Dat leverde haar soms het verwijt van Mary Berry en Paul Hollywood op dat de vorm de smaak dreigde te verdringen (‘style over substance!’). Aagje wilde ze om die opmerking het liefst door de tv trekken (zo origineel zijn en dan steeds dat voor de kiezen krijgen!), maar gelukkig wist Quinn hen blijkbaar toch te overtuigen en werd ze de verrassende winnaar, onder andere dankzij een bruidstaart die nu eens niet wanstaltig wit en sparkly was.

Hoe belangrijk vorm, concept en inspiratiebronnen voor haar zijn, wordt gelijk duidelijk als je Quinns site bezoekt (http://francesquinn.co.uk). Je vindt er nauwelijks recepten, maar wel heel uiteenlopende inspiratiebronnen – van de grote Matisse-tentoonstelling in Tate Modern tot muziek die ze luistert tijdens het bakken en boeken die haar inspireren. Dat levert niet alleen leuke ideeën op (glas-in-loodramen van suiker), maar ook het bewijs dat bakken zoveel meer kan zijn dan de zoveelste Victoria-sponge (ja, heel lekker en nee, geen wonder van schoonheid. Laten we eerlijk zijn). Kijk alleen al naar de prachtige Matisse-cake hierboven, onderdeel van de Edible Masterpieces van het Art Fund. Bedoeld om kunst en het culinaire dichter bij elkaar te brengen. Blue-berry Nude Cheesecake – hoe close wil je ze hebben?

Quinn plaatst bovendien leuke filmpjes – bijvoorbeeld hoe je schattige marsepeinbijtjes creëert, inclusief zelf marsepein maken – en gunt je een blik in haar sketchbook.

Samenvattend: wie recepten zoekt, kan zijn heil beter elders zoeken. Wie inspiratie op wil doen om zelf creatiever te gaan bakken, kan hier zijn lol op. [MT] (http://francesquinn.co.uk)

Recent Posts
Search By Tags

© Copyright 2018 Uitgeverij Aagje Blok

Follow Us
  • Twitter Classic
  • Facebook Classic
  • Pinterest App Icon
  • Twitter Clean