Op de keukentafel… Dogbiscuits | beestachtig lekker

Deze week op Aagjes keukentafel geen gewoon kookboek, maar twee hondenkookboeken. Niet dat Aagje dagelijks voor haar hond kookt, maar soms kan het best handig zijn zelf iets te maken voor Max, Woef, Staart, Beer of hoe ze ook heten. Of in Aagjes geval: Mo. Want net als elke hond heeft ook Mo weleens last van zijn maag, en dan werkt een zelfgemaakt maal een stuk beter dan kant-en-klare brokken. In Mo’s geval: gekookte rijst met gekookte koolvis. Doet wonderen!

Het eerste boek dat we samen met Mo testen, is beestachtig lekker van Ingeborg Pils. Het bevat allerlei lekkers, van verjaardagstaarten tot tussendoortjes en eten om zieke honden weer op de been te krijgen. De foto’s zijn uitnodigend, de opmaak een tikkie saai en de recepten… tja, wat zullen we zeggen. Het klinkt best leuk hoor, een schotel van vis met groenten en ei, maar is het niet een beetje té? Om nog maar te zwijgen van de prei die erdoor gaat – ik ken niet zo heel veel honden die ‘stilletjes’ op prei reageren. Gelukkig biedt het boek ook koekjes tegen winderigheid, dus misschien moeten we die twee gewoon combineren.

Pils zoet gerechten bovendien vaak met suiker, zoals suikerstroop of amandelspijs. Maar ook voor hondentanden is suiker niet best, en er zijn betere alternatieven te bedenken. Aagje zoet hondenlekkers liever met bijvoorbeeld gepureerde zoete aardappel.

Wat wel geweldig uitpakt: Knapperig rundvlees, waarvoor je 500 g mager rundvlees in kleine blokjes gedurende circa 3 uur in de oven droogt. Het resultaat: heerlijk geurende en volledig natuurlijke brokjes, die volgens het boek tot wel 1 jaar kunnen worden bewaard. Dat lijkt ons erg optimistisch; als het aan Mo ligt, doe je er ongeveer 10 min. mee. Max. Kortom: het oogt allemaal best leuk, de recepten zijn aardig en maakbaar, maar heus: kidneybonen en savooiekool in één gerecht – het is vragen om problemen.

Janine Adams’ You Bake ‘Em, Dog Biscuits Cookbook heeft weer een ander stokpaardje: kaas. Aagje heeft altijd begrepen dat kaas niet zo goed is voor honden, met name vanwege zout en lactose. Toch gaat in de Blue Cheese Walnut Training Treats maar liefst een hele cup (= circa 230 g) blauwschimmelkaas. Misschien leuk als je een blauwschimmelhondje hebt? De opmaak is leuk tuttig en je hebt het gevoel, meer dan bij Pils, dat je een enorme hoeveelheid recepten aangedragen krijgt. Het is wat Amerikaans, met name in de keuze van ingrediënten, maar voor vrijwel alles is een goed alternatief te vinden.

Adams heeft leuke en slimme ideeën, zoals speciale Flea Flee Biscuits tegen vlooien (veel knoflook!). De recepten zijn iets ingewikkelder dan die van Pils, maar gaan wat minder van de mens en wat meer van de hond uit. Dat leidt tot slim lekkers als Liver Pupsicles, waarvoor gepureerde lever wordt vermengd met yoghurt, gekookte pompoen en knoflook. Het geheel gaat in ijsvormpjes de vriezer in en tada: hondenijsjes voor de zomer. Bijna elke hond is dol op ijs, en dan is dit heel wat gezonder dan ‘meelikken’ aan een Ben & Jerry….! [MT]

Beestachtig lekker, ISBN 978-1-4075-0372-1

You Bake ‘Em, Dog Biscuits Cookbook, ISBN 978-0-7524-2336-1

Recent Posts
Search By Tags

© Copyright 2018 Uitgeverij Aagje Blok

Follow Us
  • Twitter Classic
  • Facebook Classic
  • Pinterest App Icon
  • Twitter Clean