Op de keukentafel: vijf ‘foodie’ romans, deel 1


Wie van koken en lekker eten houdt, vindt het – net als Aagje – waarschijnlijk ook leuk om romans en dagboeken te lezen waarin recepten, koken, eten en culinaire herinneringen een belangrijke rol spelen. We bespreken er vijf uit de immer groeiende collectie; niet per se de beste vijf, ze zijn allemaal leuk, grappig, ontroerend en nog veel meer... De komende maanden zal Aagje vaker vijf ‘foodie’ romans uit haar boekenkast etaleren.

1. Delicious! vertelt het verhaal van de prille loopbaan van Billie Breslin op het New Yorkse hoofdkantoor van het tijdschrift Delicious. Naast de kleurrijke culinaire avonturen die ze meemaakt op de redactie en in de levensmiddelenwinkels in NY, loopt er de verhaallijn over geheime brieven – geschreven tijdens WO II door de 12-jarige Lulu Swan aan de bekende food-schrijver James Beard – die ze vindt in de Delicious-bibliotheek. Ze gaat op zoek naar Lulu…

Delicious!, Ruth Reichl, verschenen (in het Engels) in 2014 bij Ebury Press, isbn 9780091958169

2. Mastering the Artof Soviet Cooking. Met een bijna sardonische humor, maar ook heel liefdevol beschrijft Anya von Bremzen, nu kok en restaurantcriticus, haar sobere jeugd in Moskou. Als het leven daar ondraaglijk wordt ten tijde van het Breznjev-regime vluchten zij en haar moeder naar de Verenigde Staten. In Philadelphia maken ze deel uit van de Russische expat-gemeenschap aldaar en de auteur deelt, aan de hand van de gerechten die ze samen koken, de herinneringen van drie generaties uit haar familie, binnen en buiten Rusland. Met recepten!

Mastering the Art of Soviet Cooking, Anya von Bremzen, verschenen (in het Engels) in 2014 bij Random House UK, isbn 9780552777476

3. My Berlin Kitchen. Louisa Weiss reist haar hele jeugd op en neer tussen Boston, waar haar vader woont en Berlijn, waar haar Italiaanse moeder woont. In New York werkt ze als kookboekredacteur en heeft ze een succesvol blog (www.thewednesdaychef.com) waarop ze haar avonturen in en buiten de keuken beschrijft. Op een dag zegt ze haar baan op, verbreekt haar verloving en verhuist naar Berlijn. Daar begint ze aan een nieuw leven – recept voor recept. De recepten krijgen we erbij!

My Berlin Kitchen, Luisa Weiss, verschenen (in het Engels) in 2014 bij Penguin Books Ltd, ISBN 9780147509741

4. Risotto with Nettles. Anna del Conte groeit op in het Italië van voor WO II en moet tijdens de oorlog van Milaan naar het platteland vluchten. Haar herinneringen beschrijft ze aan de hand van recepten. In 1949 trouwt ze met een Engelsman en verhuist ze naar Engeland, op culinair gebied dan nog ‘braakliggend terrein’. Daar gaat ze kookboeken schrijven. Een deel van haar recepten krijgen we cadeau in deze memoires.

Risotto with Nettles, Anna del Conte, verschenen (in het Engels) in 2010 bij Vintage Books, isbn 9780099505990

5. Toast, The Story of a Boy's Hunger. De bekende Engels tv-chef Nigel Slater vertelt over zijn niet zo vrolijke jeugd in het Engeland van de jaren ’70 aan de hand van zijn herinneringen aan eten. Een ontroerend boek waarin hij tevens een mooi tijdsbeeld schetst. Toast is verfilmd in 2010; ook een aanrader! Mooie rol van Ken Stott als Nigels vader. Een trailer om in ‘the mood’ te komen: www.film1.nl/films/trailer.php?id=37473&tr_id=6964

Toast, Nigel Slater, verschenen (in het Engels) in 2010 bij Fourt Estate, isbn 9780007393619

Recent Posts
Search By Tags

© Copyright 2018 Uitgeverij Aagje Blok

Follow Us
  • Twitter Classic
  • Facebook Classic
  • Pinterest App Icon
  • Twitter Clean