Op de keukentafel…. Gerhard Jenne, Konditor & Cook: Deservedly Legendary Baking Konditor


Deze week op Aagjes keukentafel een bakboek. Alweer? Tja, Aagje bakt nou eenmaal graag. En met dit boek aan haar zij heeft niemand daar moeite mee, want Jenne’s recepten leveren goddelijke cakes, taarten en brownies op. De titel is misschien wat pocherig – ik vermoed, gezien Jenne’s bescheiden manier van doen, een idee van de uitgever – maar er is geen letter van gelogen.

Jenne is van origine Duitser en zwaait sinds jaren in Londen de scepter over Konditor & Cook. Hij is een echte Konditor, en zijn winkel heeft zich in de loop der tijd ontwikkeld tot een van de culinaire highlights van de stad; veel Londenaren rijden speciaal om voor zijn taarten. Je zou verwachten dat een dergelijke ster de geheimen van al dat lekkers…. nou ja, geheim houdt. Jenne niet – zonder enige terughoudendheid deelt hij in dit boek zijn recepten, tips en trucs. Het resultaat: een van de beste bakboeken die Aagje kent. Dit is heus Konditor-werk, maar zonder liflafjes, aanstellerij of geheimzinnigdoenerij, met heldere en volstrekt maakbare recepten.

Het betekent dat ook stervelingen als wij, die niet even in Londen om kunnen rijden, Konditor & Cook nu gewoon in huis kunnen halen. Dat een enkel baksel wat melig is (zoals het Rocky Road Halloween Grave) zij Jenne vergeven, want bij de overige recepten is het haast onmogelijk te kiezen. De opmaak is misschien wat braaf, maar de fotografie is prachtig en zoals gezegd, de recepten zijn helder en geen moment beangstigend. Zelfs strudel oogt bij Jenne opeens reuze makkelijk.

Opvallend is dat hij bijna alles met gezouten boter bereidt. Het blijkt zeker zo goed te werken als het gebruikelijke snufje zout – het is net of de smaak aan diepte wint. Verwacht geen chia-muffins, tarwestrudel of ander hipsterfood, want Jenne houdt van klassieke smaakcombinaties, die een opvallend ‘huiselijke’ feel opleveren. Gelukkig maar, want Aagje is de lavendel-kerrie-dragon-in-je-slagroom eigenlijk ook wel een beetje zat…

Wat Jenne en zijn team zo mogelijk nog sympathieker maakt, is de live chat op hun website voor Cake Emergencies (www.konditorandcook.com), en de eerlijkheid waarmee ze ook rustig een mislukking op twitter delen – volgens Jenne alleen maar goed, want ‘often a cake disaster gives birth to something fresh and new’ (twitter.com/konditorandcook)

Favoriet: Whisky and fig brownies. Need we say more?

Zoek je een kookboek voor iemand die graag bakt (of waarvan je zou willen dat ‘ie gaat bakken), dan is je zoektocht officieel over. Kopen! [MT]

Konditor & Cook, Gerhard Jenne, gelezen in het Engels, isbn 9780091957599

Recent Posts
Search By Tags

© Copyright 2018 Uitgeverij Aagje Blok

Follow Us
  • Twitter Classic
  • Facebook Classic
  • Pinterest App Icon
  • Twitter Clean