Op de keukentafel: Gordon Ramsay, Great Escape Southeast Asia


We kennen Gordon Ramsay allemaal als de heetgebakerde, luid schreeuwende, ietwat ADHD-erige chef-kok die tekeergaat tegen het personeel in z’n eigen keuken, óf tegen de eigenaren van een restaurant dat hij gaat ‘redden’. Alhoewel die laatste uitzendingen vaak buitengewoon hilarisch zijn (én het geschreeuw terecht!), word je er soms toch ook wat moe van… De gedachte dat alles geënsceneerd is en nogal over-the-top bekruipt je menigmaal.

Een verademing was de tv-serie waarin Ramsay op culinaire ontdekkingsreis ging door Zuidoost-Azië en de keukens verkende van Thailand, Maleisië, Vietnam en Cambodja. Een veel relaxtere Ramsay, geheel in de ban van het land en de mensen die simpele, eerlijke en lekkere gerechten met hem willen delen, maakt kennis met een keuken die hij niet goed kent. Hij is gretig om nieuwe technieken, ingrediënten en smaken te leren kennen en neemt, al lerend en kokend, zowaar zelfs dingen van mensen aan! Bij deze serie verscheen alweer een paar jaar geleden ook een boek met Gordons 100 favoriete recepten uit de regio: klassiekers, maar ook eigentijdse gerechten. Van Thaise kokosgarnalen en Vietnamese zoetzure varkensribbetjes tot Maleisische rendang en Khmer zeeduivel met groentencurry.

Een leuk boek, niet alleen om lekker uit te koken, maar om ook meer te weten te komen over de landen waar de gerechten vandaan komen. Wel jammer dat je niet bij elk gerecht meteen ziet uit welk land het komt; de indeling is naar ‘gangen’. Maar als je de inleidingen bij de recepten leest, kom je daar wel achter. Uiteraard prachtige, sfeervolle foto’s (Azië blijft toch wel een ideaal foto-onderwerp), verder een wat sobere vormgeving. Dat had wel iets spannender gekund.

Favoriet: kort in olie met kaneel gebakken kabeljauw, die vervolgens in een aardewerken pot gaar wordt in een karamelsaus met steranijs en gember. Een combinatie die we hier toch niet zo gauw zullen maken!

Great Escape Southeast Asia, verschenen bij Harper Collins Publishers, ISBN 9780007901678. Ook verkrijgbaar in het Nederlands bij Kosmos Uitgevers, ISBN 9789021551173 [LT]

Recent Posts
Search By Tags

© Copyright 2018 Uitgeverij Aagje Blok

Follow Us
  • Twitter Classic
  • Facebook Classic
  • Pinterest App Icon
  • Twitter Clean