Op de keukentafel: Hollerküchle


Hollerküchle? Wat mag dat zijn? Gefrituurde vlierbloesem! En aangezien bij Aagje in de tuin de vlierbloesem nu bloeit, is dit hét moment om daar iets leuks mee te doen. Het lijkt misschien gek om bloesems te bakken, maar ze smaken heerlijk. Kies bloesems uit die mooi ‘dicht’ zijn, zodat de smaak niet overheerst wordt door het beslag.

voor 4 eters

150 g bloem 1 el suiker snufje zout 1 el zonnebloemolie 125 ml melk 2 eieren 8 vlierbloesems (kleinere exemplaren, nog vol in bloei) olie om in te frituren 2 el poedersuiker mespuntje kaneel

1. Doe de bloem in een kom en voeg suiker, zout, olie en melk toe. Klop in een kopje de eieren los en voeg die toe. 2. Neem een ruime kom en vul die met lauwwarm water. Haal elke bloesem een paar keer voorzichtig door het water en laat op een schone theedoek uitlekken; ze moeten helemaal droog zijn voor je ze bakt. 3. Verhit een ruime laag olie in een frituurpan of wok, hoog genoeg om een bloesem ondersteboven in te kunnen laten zakken. Haal elke bloesem aan de steel door het beslag en schud een teveel aan beslag eraf. Laat de bloesems voorzichtig in het hete vet zakken en bak ze krokant (ze zijn dan goudgeel) en schep ze er met een schuimspaan uit. Laat op keukenpapier uitlekken. 4. Meng poedersuiker en kaneel en bestuif de bloesems ermee; serveer direct.

Lekker met bijvoorbeeld een compote van rabarber, aardbeien en wat verse, geraspte gember.

Je kunt natuurlijk ook een heerlijke siroop maken met de bloemschermen. Zowel deze Hollerküchle als een recept voor vlierbloesemsiroop vind je in ons boek KOCH! Duitse keuken anno nu.

© foto: alle 12 | istock.com

Recent Posts
Search By Tags

© Copyright 2018 Uitgeverij Aagje Blok

Follow Us
  • Twitter Classic
  • Facebook Classic
  • Pinterest App Icon
  • Twitter Clean