Aagjes Top-5: Music for cooks


Er zijn mensen die het liefst in stilte koken, en er zijn mensen die juist graag muziek horen tijdens het koken. Dit Aagje behoort tot de laatste groep – hoe harder, hoe beter (en dan het liefst met een glaasje wijn erbij). Daarom deze week een volstrekt willekeurige top-5 in een volstrekt willekeurige volgorde. Let’s cook!

1 Soha – d’Ici et d’Ailleurs

Het is voor Nederlandse oren misschien een wat ongelukkige naam, maar Soha maakt heerlijke zomerse muziek. Ze is een zangeres van Frans-Algerijnse komaf, die allerlei stromingen, van jazz tot reggae en blues, combineert. Dat klinkt erg ik-weet-niet-wat-ik-wil-en-daarom-leen-ik-maar–van-alles, maar in haar handen pakt het prima uit.

Favoriet: Mil Pasos

https://www.youtube.com/watch?v=E3JTcbJGCoc

2 Gogol Bordello – Gypsy Punks

Gogol Bordello werd bij het grote publiek bekend met de speelfilm Everything is Illuminated, waarin zanger Eugene Hütz een hilarische rol speelde en waarvoor deze band uit Manhattan een deel van de muziek schreef. Hun stijl wordt omschreven als gypsy punk, al zou je het ook (ongetwijfeld met hun instemming) een bak herrie mogen noemen.

Favoriet: Start wearing purple (en Undestructable voor als het even niet wil lukken!)

https://www.youtube.com/watch?v=SkkIwO_X4i4

3 Fanfare Ciocarlia – Iag Bari

Ciorcarlia is een 12-koppige blaaskapel uit Roemenië. Dat klinkt mutsig, maar geloof Aagje nou – ze spelen fenomenaal. Balkan Brass met meer dan 200 beats per minuut (en een lichte slis); Aagje moet de eerste nog tegenkomen die erbij stil kan blijven zitten.

Favoriet: Dusty Road

https://www.youtube.com/watch?v=jtTtLnPlqmY

4 Yonderboi – Shallow and Profound

Deze cd van de Hongaarse muzikant László Fogarasi Jr (oftewel Yonderboi) was aan het begin van de eeuw tot vervelens te horen in trendy cafés. Het is een afwisselende mix van jazz, lounge, ambient en nog veel meer. Stof ‘m vooral weer af, want het is heerlijke en zeldzaam afwisselende muziek!

Favoriet: elk nummer is zo anders dan het voorgaande – onmogelijk!

5 Mozart – Don Giovanni

Natuurlijk mogen de klassieken niet ontbreken, al kookt Aagje het liefst ‘op’ opera’s die ze al goed kent – anders leidt het te veel af. Enter: Don Giovanni. Nou is dit niet eens de allermooiste opname en is Terfel niet eens de allerbeste Don Giovanni ooit, maar man – wat kan een mens hierbij heerlijk meebrullen... Ideaal als je een groot diner aan het voorbereiden bent!

Favoriet: te veel om op te noemen. Dalla sua pace? De ‘Catalogus’-aria? Of het formidabele Crudele?

[MT]

Recent Posts
Search By Tags

© Copyright 2018 Uitgeverij Aagje Blok

Follow Us
  • Twitter Classic
  • Facebook Classic
  • Pinterest App Icon
  • Twitter Clean